Uppträdanden och matupplevelser vid Svarte mosse. Rappare, en fiolensemble med förskolebarn och trumrytmer från Uruguay. Det är bara några av de 25 programpunkterna under Biskopsgårdens dag lördag 9 maj. Folkfesten inleds klockan 12 vid Svarte Mosse och bjuder på något för alla.

Den andra lördagen i maj brukar det myllra av människor vid gräsytorna bredvid sjön i Svarte mosse. Förra året kom cirka 4 000 personer för att se uppträdanden, prova nya rätter i matstånden och träffa bekanta.

I år blir det som vanligt en bred blandning av artister och akter på scenen: Popgruppen Timotej, rapparen Bilal, chilensk dans med Alma latina och marockansk gnawamusik med Achbal Souss. Bland annat.

Duellerar i matlagning
Nytt för i år är en kockduell, där kända personer inom Göteborgs krogvärld utmanar lokalkändisar.

– Tre par får lika många ingredienser och exakt lika mycket av varje ingrediens, och får laga vad de vill på en timme. Sedan bedömer en jury smak, utförande, och hur samarbetet i varje par har fungerat, säger Kicki Jaballah, projektledare.

En av dem som deltar i tävlingen är kocken på Vår krog, restaurangen på Vårväderstorget där det skedde en dödsskjutning i mitten av mars.

– Vi vill visa att vi stöttar honom och inte accepterar sådana saker, och göra något framtidsinriktat.

Vill lyfta fram det goda
Under dagen kommer även två priser att delas ut, stadsdelsförvaltningen Västra Hisingens kulturpris och det nyinstiftade Biskopsgårdens eldsjäl.

– Vi vill gärna lyfta det goda och ge förebilder, sånt kan ge push och en vilja att hjälpa till.

Parallellt med uppträdandena blir det även en löpartävling för barn och unga på 2,2 kilometer. Startskottet för Fredsloppet går klockan 13.30 och banan går runt sjön.

– Förra året var det 150 som sprang, i år verkar det bli 200-250, säger Kicki Jaballah.

422C.jpg