Delas ut under nationella barnboksveckan. Nästan 6 500 tredjeklassare får med start idag måndag 11 november ett specialtryck av ”Splej – Mysteriet med häxan” i present av Göteborgs Stad. Det är artonde året i rad för den läsfrämjande insatsen, som finansieras av kulturnämnden i Göteborgs Stad och Statens kulturråd.

”Splej – Mysteriet med häxan” är skriven av Torsten Bengtsson och illustrerad av Katarina Strömgård. Boken är en fristående del i en serie om fyra barn som löser mysterier och sänder nyheter via sin youtube-kanal.

– Det känns helt fantastiskt att en av mina böcker ska delas ut och jag hoppas att eleverna gillar min bok. Extra kul är att boken ingår i en serie och att det finns ett tiotal andra titlar för eleverna att fortsätta läsa. Om du slukar böcker blir du en läsare med en god läsförståelse. Det är det viktigaste verktyget att ha med sig ut i livet, säger Torsten Bengtsson.

Kulturnämnden vill genom gåvan: ”betona bokens betydelse för barns möjlighet att utveckla sin fantasi och sin språkförmåga, vilket är nödvändiga färdigheter för att kunna hävda sina åsikter och rättigheter”.