Utställning för sinnesro. Med sparade blad, frön och blommor har designern Hanna Wendelbo skapat en blomsterutsmyckning ur den nordiska floran. Välkommen till Palmhuset i Trägårdsföreningen för en stunds sinnesro.

Många av de blommor vi förknippar med julen har sitt ursprung från varmare länder. Den röda julstjärnan härstammar till exempel från Mexiko och amaryllisen från de tropiska delarna av Sydamerika. Att odla dem här kräver såväl växthus som energi.

Designern och formgivaren Hanna Wendelbo vill med sin julinstallation ”Herbarium” inspirera besökarna att välja blomsterutsmyckning på ett nytt och hållbart sätt. Hon har använt sig av blomster ur den nordiska floran och som är odlade på olika platser runt om i Sverige under året.

Växande rörelse av blomsterbönder
Att odla i Sverige kan vara svårt och utmanande, men det finns en växande rörelse av blomsterbönder som väljer att driva småskalig och ekologisk blomsterodling. Hanna Wendelbo har använt sig av material från dem såsom blomstermorot, vallmokapslar och riddarsporre till utställningen i Palmhuset.

Bland exotiska blad och grönskande klorofyll vill jag visa på en annan sorts njutning och lugn i juletid. En grönskande oas där man kan söka sin tillflykt undan köphets och prestation. Med blomster samlade under de ljusaste månaderna, torkade, sparade, vårdade och installerade på ett nytt sätt får du upp ögonen för hur vårt närodlade blomsterflor kan förgylla vår mörkaste årstid då inte mycket blommor kan plockas i trädgårdar eller natur.” skriver Hanna Wendelbo om sin utställning.

Palmhuset i Trädgårdsföreningen är öppet dagligen klockan 10–16. Den 11, 12, 18 och 19 december (onsdagar och torsdagar) är öppettiderna förlängda till klockan 18. Julafton 24/12, juldagen 25/12 och nyårsafton 31/12 är Palmhuset stängt.