Ett av världens vackraste träd i ymnig blomning och en prisad utställning av en av världens hetaste landskapsarkitekter – båda kan nu ses i Botaniska trädgården i Göteborg. Men inte så länge till.

Landskapsarkiteketen heter Ulf Nordfjell och belönades på tisdagen med det finaste priset – Best In Show – på den prestigefyllda trädgårdsutställningen Chelsea Flower Show i London.

Nordfjell prisades även 2007 med en guldmedalj i Chelsea för sin trädgård ”En hyllning till Linné”, med anledning av 300-årsminnet av Linnés födelse.

Linnéträdgården i Chelsea revs efter utställningen och byggdes sedan upp i Botaniska, där det nu är sista chansen att se den. Trädgården kommer att finnas kvar tills växtsäsongen är över och tas bort tidigast 1 november.

Blommar i två veckor

Betydligt kortare tid – kanske två veckor – har man på sig för att se det vackra näsduksträdet i blomning. Ursprungligen kommer det från Kina, men är sällsynt även där. I Sverige finns det bara i ett fåtal trädgårdar.

Faktum är att trädets egentliga blommor är oansenliga. De saknar kronblad och hänger på halvdecimetern långa, smala skaft i en liten rund blomställning. Varje litet blomhuvud omges av två vita stödblad som är olika långa, det större kan bli upp till två decimeter långt. Och det är de vita stödbladen som för tanken till vajande näsdukar på tork och ger trädet dess sällsamma skönhet.

Okänt fram till 1869

Näsduksträdet var okänt i Europa fram till att missionären och amatörbotanisten Armand David 1869 skickade torkat material hem till Frankrike. Efterhand spreds nyheten om det märkliga trädet och idag finns det odlat i åtskilliga parker och trädgårdar på kontinenten och i England.

I Sverige är dock näsduksträdet en exklusivitet. Det är knappast härdigt i ett bistrare klimat än Göteborgs. Det var också här som det första gången blommade i vårt land. Botaniska har två blommande exemplar, det ena i Bambulunden och det andra i Japandalen, högst upp i trädgården.