Symfonikernas årliga konsert i Slottsskogen, picknickfestival på Apslätten och cykellopp i Kviberg. Det är några av alternativen för den som vill fira nationaldag i Göteborg. Redan klockan åtta på morgonen startar firandet med klockringning i stadens kyrkor.

På lördag firas Sveriges nationaldag runt om i Göteborg. Framför allt i Slottsskogen pågår aktiviteter hela dagen. På förmiddagen är det dags för årets medborgarskapsceremoni och efter lunch blir det välkomsttal av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén.

Klockan 14 drar Göteborgssymfonikerna i gång sin årliga gratiskonsert i det gröna. Konserten direktsänds i P4 och innehåller allt från nationalsången till verk av Wagner och Sibelius.

Samtidigt blir det nationaldagsceremoni vid Gräfsnäsgården. Flaggan hissas klockan tolv. Sedan följer Chalmers manskör, dräktparader och folkdansuppvisningar fram till klockan 17.

Festligheter i Hammarkullen

För första gången firas Sverige nationaldag på Hammarkulletorget. Festligheterna äger rum mellan klockan 13 och 16.30. Flera lokala föreningar finns på plats och på programmet står bland annat körsång, barnteater och folkdans.

Den som hellre är fysiskt aktiv kan anmäla sig till Nationaldagsloppet, ett motionslopp på cykel på flera olika distanser vid Kvibergs kaserner. Starten sker med kanonsalut. För barnen ordnas Lilla Nationaldagsloppet på tre kilometer och hoppning i hoppborgen på kaserngården.

Picknick i Kålltorp och Snowstorm i Torslanda

För fjärde året i rad blir det picknickfestival på Apslätten i Kålltorp. Syftet med festivalen är att stärka mångfalden och öka gemenskapen bland stadens ungdomar. Bland artisterna märks David Fridlund, Elefant och Kapellet. Första bandet står på scen 14.30 och det är fri entré.

Även i Torslanda hålls festival. Den smyger igång redan den 5 juni men pågår även på lördagen. Klockan 15.50 firas nationaldagen lite extra med nationalsången. På kvällen äntrar 80-talsbandet Snowstorm scenen i Amhult centrum.