Sveriges nationaldag på fredag firas med en rad aktiviteter runt om i Göteborg. Det blir inget gemensamt kommunalt firande, istället händer det saker på flera ställen. Inte minst i Slottsskogen där bland annat Göran Johansson och Talieh Ashjari talar, därefter har Symfonikerna konsert med Peter Apelgren som konferencier.

Den årliga medborgarskapsceremonin startar klockan 11.30 för 2.300 inbjudna nya medborgare med sällskap.

Ceremonin avslutas 13:30 nedanför Björngårdsvillan där det då blir tal av Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande och av Talieh Ashjari, enhetschef på integrations- och jämställdhetsenheten på länsstyrelsen. Dit är alla välkomna.

En halvtimme senare, klockan 14:00, startar Göteborgssymfonikerna sin sedvanliga nationaldagskonsert med Peter Apelgren som konferencier. Alldeles i närheten ligger Gräfsnässtugan där man kan dricka kaffe och se på folkdräkter mellan 12 och 17.

Internationellt på Liseberg

På Liseberg blir det Internationaldagsfirande, alltså ett nationaldagsfirande med internationell prägel. Firandet inleds klockan tolv med en färgsprakande parad från Götaplatsen till Lisebergs Huvudentré. I tåget går de kulturföreningar som deltar i festligheterna.

Väl inne på Liseberg bjuds det på uppträdanden av olika dansgrupper på både Stora Scenen och Taubescenen. Stor final blir det klockan 20.00 då Andra Generationen uppträder på Stora Scenen.

Festival i Torslanda

I Torslanda arrangeras Torslandafestivalen 5-6 juni med fullspäckat program. Under nationaldagen pågår firandet mellan 11 och 16 på Amhults torg. Bland annat ska Flexlinjen i Torslanda invigas. För barnen finns ansiktsmålning och tivoli. På scenen blir det bland annnat Bodils minicirkus.

Picnic på Apslätten och cykling på Kviberg

I Härlanda går firandet lite lugnare tillväga. Där anordnas Picknick-festivalen som äger rum på Apslätten, inte långt från Kålltorps Fritidsgård klockan 14-22. Det blir uppträdande av olika band och var och en tar med sin egen picknick. Inget inträde.

Vid Kvibergs kaserner anordnas Nationaldagsloppet på cykel för fjärde året. Det är ett motionslopp där man kan välja mellan flera olika distanser, från 2,5 mil upp till 10 mil. Det finns också en barndistans på 1,8 kilometer. Anmälan kan göras ända fram till den 5 juni på webbsidan www.nationaldagsloppet.se.

I Skatås firar de föreningar som huserar där nationaldagen tillsammans med olika aktiviteter. Det innebär sjukamp, minivarvet för de yngsta, poängpromenad, frisbeegolf och orientering för nybörjare bland annat.

Läs också:
Vårt Göteborgs evenemangsguide för sommaren 2008