När Göteborg på nationaldagen välkomnar nya medborgare med en särskild ceremoni blir det mer uppmärksammat än någon gång tidigare. I år finns Sveriges Television på plats, och redan samma kväll kan tittare i hela landet ta del av firandet i Slottsskogen.

Nästan var fjärde ny medborgare i Göteborgsområdet har anmält att de vill vara med vid söndagens välkomstceremoni i Slottsskogen.

– Över 600 stycken är lite fler än förra året – och tillsammans med de nya medborgarnas gäster blir vi cirka 2 300 personer, säger Camilla Haraldson på kulturförvaltningen, som är projektledare för den fjärde upplagan av medborgarskapsceremonin.

Musik från Sverige till Venezuela

Klockan elva på söndagsförmiddagen startar festligheterna vid Stora Dammen där de nya medborgarna välkomnas med gåvopaket och diplom. Och så en gemensam fika i det gröna förstås

Karin Klingenstjärna både sjunger och agerar konferencier. På scenen kan hon välkomna såväl folkmusikgruppen Den Fule som en välljudande blåsarkvintett från Venezuela. Dessutom finns Folkdansringen och Svenska flaggans förening på plats.

– Vid 13-tiden vandrar vi från Stora Dammen till Symfonikernas stora scen där kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén håller välkomsttalet till de nya svenskarna, säger Camilla Haraldson.

Firande på Hammarkulletorget

För andra året i rad blir det också nationaldagsfirande på Hammarkulletorget .

– Många tycker det är lite omständligt att ta sig från ytterområdena in till Slottsskogen – det här gör vi för dem, säger kultursamordnare Britt Ramsten på kulturförvaltningen.

På Hammarkulletorget blir det flagghissning och nationalsång klockan 14 innan Anna Johansson (s) talar dagen till ära.

Bland underhållningen märks välkända Andra Generationen och musikteatergruppen Markatta som särskilt riktar sig till alla barn med föreställningen ”Blomsterspaning”. Även en norsk ungdomsorkester bidrar med vacker stråkmusik.

Framför scenvagnen bjuds det såväl svensk som latinamerikansk folkdans innan firandet avrundas vid 17-tiden.

Fotnot:
Bakom arrangemanget i Hammarkullen står, förutom kulturförvaltningen, också Lärjedalens stadsdelsförvaltning, Hammarkullens Folkets Hus, Bostadsbolaget och Göteborgslokaler.