Att naturen är en källa till kraft både på det personliga och konstnärliga planet blir tydligt när utställningen Naturligtvis flyttar in på Stadsbiblioteket. Det blir naturupplevelser och konstnärliga uttryck för alla sinnen, en del mer förgängliga än andra.

– Jag fick idén till utställningen när jag tittade på alla våra vackra informationstavlor och tänkte att det här måste ju bara ställas ut, säger Jenny Sanderöd på Västkuststiftelsen.

Som naturvårdsförvaltare för närmare 200 västsvenska naturreservat, på sammanlagt 38 000 hektar mark, har Västkuststiftelsen ett uppdrag att värna, vårda och visa naturen.

21D2.jpg
Eftersom Sverige i år dessutom firar Naturens år, med anledning av att det är 100 år sedan den första nationalparken invigdes och den första naturskyddslagen antogs, så fanns alla förutsättningar för en naturutställning tillsammans med park- och naturförvaltningen på Stadsbiblioteket.

Naturkonst för alla sinnen

– Vi vill visa på naturen som kraftkälla med hjälp av konstformer som liksom naturen talar till alla våra sinnen. Det blir måleri, foto, poesi och inte minst olika former av så kallad landart. En spännande, förgänglig konstform där man använder naturmaterial som snö, sand, stenar eller blad, säger Jenny Sanderöd.

En rad workshops kommer att hållas så att besökarna själva får möjlighet att skapa konst. Med hjälp av landartkonstnären Maria Gayatri får deltagarna lära sig måla med sand.

Två konstverk per deltagare ska skapas: ett får man behålla, det andra kommer att läggas ut som en del av en landartinstallation i naturreservatet Rya skog.

Konsten flyttar till Slottsskogen

Det kommer också att skapas inramade tavlor av handavtryck, tavlor som kommer att ställas ut i en egen utställning vid barnens zoo i Slottsskogen.

Det blir även föreläsningar ”kring eldstaden” av Anders Hilmersson, fotograf och författare av boken Göteborgarnas promenadguide, och av Anders Järkendal och Mikael Svensson, fotograferna till boken En timme från Götaplatsen.

Fotnot:
Utställningen pågår 2 till 19 april och är gratis för besökarna, samma öppettider som för övriga Stadsbiblioteket gäller. Vid vernissagen 2 april kl 15 uppträder Ewamarie Herklint bland älva och troll, ackompanjerad av flöjtkonstnären Anders Hagberg.