Vad kan man göra av ett laxskinn? Det är en fråga jag ställt mig ibland när jag slängt ett glänsande laxskinn i soporna. Kanske kan jag få svar på den kommande päls- och skinnutställningen på Naturhistoriska museet. Fårvallning blir det också!
Varje år satsar Sveriges hemslöjd på ett särskilt tema genom sina hemslöjdskonsulenter runtom i landet. Förra året var det näver, i år är det skinn som gäller.
Hemslöjdskonsulenten Susanne Berntsson kallade i januari slöjdarna i Västra Götaland till ett upptaktsmöte med idésprutan och textilkonstnären Wanja Djanaieff.
Hon är känd bland annat för sina färgglada fårskinnskappor på 80-talet och för sitt nytänkande när det gäller ull och ylle.
Gravstenar inspirerade
För inte länge sedan började hon experimentera i mönster på skinn, inspirerad av gravstenar på Gotland.
Tända av hennes brandtal för skinnen kommer ett 20-tal slöjdare att i september på museet redovisa vad de under året åstadkommit i olika skinn.
En del av alstren har redan i sommar visats på Nordens Ark. Hemslöjdskonsulenterna vill med utställningen ”Slöjdat – av ullig päls och bara skinn” på Naturhistoriska visa vilken bredd det finns för användningen av skinn, som vanligtvis inte tas tillvara.
Hattar, väskor, stövlar och en jacka i fiskskinn, vantar, mössor av många olika slag, kuddar med nedklippta djurspår i, nallar, fälltäcken och en ulltrasrya är några exempel på vad som kommer att visas.
En väska i dovhjortsskinn med fällen kvar kommer också att finnas med.
Garvning och sömnad
Utställningen, som kommer att stå året ut, invigs 20 september och på vernissagedagen kommer slöjdarna Karin Mattsson att visa hur hon arbetar i fiskskinn, Eva Nyberg hur man syr i pälsskinn och Bettina Wingolf hur man kan arbeta med tagel. Besökarna kan själva få känna på metoderna.
Under utställningstiden anordnar Studieförbundet Vuxenskolan ett antal föredrag och workshops på söndagarna på museet.
Då kommer bland annat Lotta Rahme att berätta hur garvning av skinn går till på olika håll i världen och hur man själv kan garva utan modernt framställda kemikalier.
Mycket av kunskaperna är hämtade från inuiter, indianer, samer och yrkesgarvare. En helgkurs i skinnsömnad blir det också.
I fårets tecken
I anslutning till invigningen blir det även en dag i fårets tecken. Museet fick nyligen ett lamm av rasen ryafår – ett av museets få uppstoppade husdjur – och den rasen företrädare för Ryaklubben att berätta om.
På museets gård blir det vallning av levande får (dock inte av ryaras) med suveräna bordercollien Scot. Programmet var annonserat redan i våras men måste inställas då på grund av sjukdom.
Museet har god erfarenhet av att utställningar som har praktisk anknytning till djurvärlden lockar och intresserar. Att kunna visa levande djur är också en form av aktivitet som ligger museet varmt om hjärtat.
Utställningsprogrammet:
• ”Slöjdat – av ullig päls och bara skinn” öppnar på Naturhistoriska museet 20 september och pågår till december 2003.
• Lördag 20/9: invigning med slöjdare i arbete.
• Söndag 21/9: Ryafårets dag med föreläsning och fårvallning på museets gård.
• Lördag–söndag 11–12/10: sy i päls-skinn, helgkurs. Ring Studieförbundet Vuxenskolan för information och föranmälan tel 031-707 18 00.
• Söndag 9/11: Skinn – garvning och beredning, föreläsning av Lotta Rahme. Obligatorisk föranmälan till Studieförbundet Vuxenskolan tel 031-707 18 00.