Tyskt, latinamerikanskt och rumänskt. Efter ett års verksamhet satsar Internationell författarscen Göteborg på ett gediget höstprogram. Två olika programpunkter arrangeras i samband med bokmässan och en av gästerna är Mario Vargas Llosa.

Hösten 2010 drog Internationell författarscen igång sina författarsamtal i Göteborg. Bland dem som redan har framträtt märks finlandssvenska Märta Tikkanen och marockanske Tahar Ben Jelloun. Målet är att erbjuda göteborgarna ungefär fyra författarbesök per termin.

− Vår idé är samtalet som mötesplats och det får gärna vara lite oväntade möten, säger Sofia Gräsberg, som är koordinator.

Samtal om ung tysk litteratur
Årets höstprogram startade redan under kulturkalaset. Nu ordnas två nya författarsamtal i samband med bok- och biblioteksmässan. Det första äger rum onsdagen den 21 september och tar upp bokmässans aktuella tema, det vill säga tyskspråkig litteratur.

Stadens kulturschef Björn Sandmark träffar tre representanter för den nya, unga tyska litteraturen.

− Han är kunnig på området och vi har bjudit in författare som skriver på tyska, både sådana som blivit publicerade på svenska och som inte blivit det. Vi vill blanda lite och inte bara ta hit kändisar, kvalitet är nyckelordet, säger Sofia Gräsberg.

Ständigt aktuell nobelpristagare
Hög kändisfaktor blir det däremot på det andra arrangemanget i samband med mässan. Den 23 september kommer nobelpristagaren Mario Vargas Llosa, som bland annat skrivit ”Bockfesten”, att samtala med Andrea Castro, lektor i spanska vid Göteborgs universitet.

− Mario Vargas Llosa är en av de stora i vår samtid och även aktuell med en ny bok. Det är kul att få chansen att möta honom, säger Sofia Gräsberg.

Rumänsk författare årets sista
Programpunkterna under bokmässan äger rum på Världskulturmuseet. Årets sista författarsamtal i Internationell Författarscens regi är den 18 november. Då framträder den rumänske författaren Mircea Cartarescu tillsammans med svenska Martina Lowden i Stadsbibliotekets hörsal.

Internationell författarscen Göteborg är ett samarbete mellan Författarcentrum Väst, Världskulturmuseet, Bok- och bibliotek, Göteborg & Co samt Göteborgs stadsbibliotek. Alla författarsamtal har fri entré.