Fyra nyheter och en favorit som återkommer. Jul på Liseberg öppnar den 19 november och det är också starten för Julstaden Göteborg. Årets upplaga bjuder på fyra nyheter: levande musik på Kungstorget, julkonsert på Pustervik, skridskoåkning i Kronhusparken och 360-graders film om Göteborgs historia. Återkommer gör förra årets favorit med musik i Vallgraven.

För 18:e året är det dags för Julstaden Göteborg. I år finns en julscen på Kungstorget 15-19 december, med ett digert program mellan klockan 16.15 och 20. Varje dag inleds med en soloartist, duo eller trio. Därefter går det att njuta av körmusik med olika körer.

Varje dag avslutas med en etablerad artist eller grupp. Dit kommer Mari Boine (onsdag), Maja Francis (torsdag), Adolphson & Falk (fredag), Arvingarna (lördag) och på söndagen sjunger Bragi (som varit med i idol) Göteborgs officiella jullåt “Jul i Göteborg” och kvällen avslutas med Malena Ernman. Allt är gratis att ta del av.

– Det är ett program som vi tror kommer att tilltala de flesta. Det blir en möjlighet att träffas och trivas under julhandeln. Att kunna göra detta på en välkänd plats som Kungstorget tror vi är precis vad göteborgarna vill och behöver, säger Daniel Johansson, producent för  Julstaden Göteborg på Göteborg & Co.

Julkonsert till förmån för Stadsmissionen

Det blir mer musik under Jul i Göteborg och då handlar det om en julkonsert den 16 december på Pustervik. Det är ett samarbete mellan Göteborg & Co, Göteborgs-Posten och Stadsmissionen. Biljetterna kostar 100 kronor, släpps den 19 november och intäkterna går oavkortat till Stadsmissions arbete i Göteborg.

Galan sänds digitalt på Göteborgs-Posten den 21 december och då går det också att swisha pengar till förmån för Stadsmissionen.

Bo Sundström medverkar på julkonserten.  Foto: Carl Thorborg

– Konserten görs tillsammans med Augustifamiljen som fungerar som husband. Medverkar gör bland andra Bo Sundström, sångare i Bo Kaspers orkester, Mia Skäringer, som nyss släppt en skiva, och Theodor Jensen som var med i Broder Daniel.

Skridskobana i Kronhusparken

I Kronhusparken går det att åka skridskor mellan den 27 november och 19 december. Banan är öppen 11-18 alla dagar och det är gratis att åka.

– Det kommer bli ett väldigt mysigt område, framför allt för familjer. Isen håller i alla väder och det kommer vara tak över stora delar i fall det blir göteborgskt julväder (regn). På det julpyntade området finns även julbodar, försäljning av varm dryck och enklare mat, säger Jennie Heidenfors, projektchef evenemang, Göteborg & Co.

360-graders filmupplevelse om Göteborg

I Bältesspännarparken visas en filmupplevelse om Göteborgs 400-åriga historia den 3-19 december klockan 17-21.30. Filmen är tolv minuter lång och det kostar inget att se den. Det blir en 360-graders filmupplevelse för i parken kommer en cirkulär åtta meter hög filmduk i en 30 meter bred installation att sättas upp.

Malena Ernman är sist ut på julscenen på Kungstorget. Foto: Elisabeth Frang

– Det kommer att bli en fantastisk upplevelse. Filmen skulle egentligen visats som inledning på jubileumsåret 2021 så det är roligt att vi äntligen har möjlighet att visa den.

Musik i vallgraven

En favorit från förra året återkommer och det är julsånger från vallgraven. Då sjöng Göteborgs ungdomskör från en Paddanbåt. I år medverkar Lodolakören, med Alexander Göransson på slagverk, Göteborgs ungdomskör och Solid gospel från båtarna. Det blir körsång onsdagar, fredagar, lördagar och söndagar från den 28 november till 19 december. Vardagar klockan 18-19.30 och helger klockan 16-17.30.

Ikväll fredag 19 november öppnar även Jul på Liseberg (läs mer här Jul igen på Liseberg.  Då tänds också Julrosetten på Clarion hotel Post klockan 18.10. Innan dess sjunger Göteborgs ungdomskör och årets Faktum-kalender presenteras.

Julstaden Göteborg följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.