Vita ljusstråket tänds i första etappen. Samtidigt som Jul på Liseberg slår upp portarna på fredagskvällen så tänds också det vita ljuset från hamnen till Liseberg. Fler ljusupplevelser väntar i decembermörkret – bland annat världens längsta luciatåg och en ny filmshow på Götaplatsen.

Julstaden Göteborg är ett samlingsbegrepp för stadens julupplevelser mellan 16 november och 6 januari, medan projektet Julstaden ljussätter och skapar ytterligare mötesplatser.

– I år är vi till exempel med och sätter ljus på Gamlestadstorget och nya knutpunkten för Alependeln, säger Anki Sande, projektchef på Göteborg & Co som tillsammans med Göteborgs Stad, fastighetsägare och andra partners står bakom satsningen.

Gå med i världens längsta luciatåg
7 december inleds andra etappen. Då tänds de färgstarka ljusinstallationerna längs ljusstråket och filmshowen på Götaplatsen har premiär.

Nytt för i år är världens längsta luciatåg som tågar från Götaplatsen till Kungstorget – med Göteborgs luciatrupp i täten tillsammans med ungdomsorkestern Göta Lejon.

– Alla är välkomna att delta, så länge man har ljus med sig, säger Anki Sande.

Julstaden Göteborg innehåller också nya julmarknader, bland annat Julform pop-up med unga designers. Järnjul är samlingsnamnet för kreativa Linnéområdets julshopping 15-16 december.