Kultur för äldre i två veckor. Det är aldrig för sent att lära sig nytt. Eller, för den delen, att välja en ny väg i livet. Det budskapet genomsyrar Kulturfestivalen i Centrum – en satsning på att få fler seniorer att ta del av Göteborgs rika kulturutbud som nu är inne på sitt 14:e år.

Läs här: Programmet för Kulturfestivalen i Centrum 

Klockan 15 måndag den 4 november, på Bio Roy, inviger Lotta Engberg två veckor av kulturupplevelser i centrala Göteborg för alla stadens seniorer. Fram till den 17 november kommer Kulturfestivalen i Centrum nämligen lysa upp i novembermörkret med på allt från äldreboenden till aktade kulturinstitutioner för att få fler äldre att ta del av stadens kulturliv.

Nytt för i år är att festivalen är en del av Göteborg & Co:s stora satsning inför stadens 400-årsjubileum 2021.

– Eftersom vi är en del av jubileumsfirandet har vi också plockat upp deras tema för fokusåret 2019, som är ”Kunskap och upplysning”, säger Lotta Lord, verksamhetsutvecklare i stadsdelen Centrum.

Utställning i Läppstiftet
Detta tema går igen i många av programpunkterna – till exempel kan man besöka Våning 2026 som är en visningslokal i Läppstiftet med en utställning om Hisingsbron, Västlänken och andra stora stadsutvecklingsprojekt i Göteborg.

– Det sägs mycket om de stora ombyggnationerna och det finns både fördomar och okunskap. Få känner till att den här utställningen finns och jag tycker detta är ett bra tillfälle att gå dit och få större förståelse för vad som sker i vår stad, säger Lotta Lord.

”Fantastisk historia”
Ett annat tema på festivalen är ”Inte för sent”. Det kan man tolka som man själv vill, säger Lotta Lord – som att det aldrig är för sent att lära sig något nytt, till exempel. Men det kan också handla om personlig utveckling och att man oavsett ålder kan ta ut en ny riktning i livet.

– Vi har föreläsning med Jessica Zandén där hon berättar den fantastiska historien om sin mamma Joy Zandén. Hon utbildade sig som ung till designer, men tappade självförtroendet och lade alla sina fantastiska mönster i lådor. När hon var 92 år gammal övertalade hennes dotter henne att göra något med mönstren och Joy slog äntligen igenom, säger Lotta Lord.

Föreläsningsserie om rymden
På centrums mötesplatser och träffpunkter för äldre planeras också många programpunkter. Bland annat en föreläsningsserie om rymden, med anledning av att det i år är 50 år sedan den första månlandningen.

– Det är också ett sätt för oss att visa upp de här platserna, där det händer mycket året om. Över huvud taget hoppas jag att festivalen öppnar upp besökarnas ögon för alla verksamheter som finns i staden, säger Lotta Lord.

Vill göra göteborgarna delaktiga 2021
Inför jubileet 2021 finns också en ambition att på olika sätt göra besökare och äldre göteborgare i gemen delaktiga i festivalen.

– Vi skulle vilja att fler är med och skapar programmet – våra seniorer sitter på mycket kunskap som vi vill att de ska dela med sig av. Någon kanske vill göra en guidad rundtur, eller så kan man podda, filma, fotografera – det är upp till var och en. Även på våra äldreboenden vore det roligt om det blev mer deltagarproducerat, säger Lotta Lord.