Följ arbetet inför invigningen. Med fyra månader kvar till invigningen av det nyrenoverade och ombyggda Sjöfartsmuseet Akvariet går förberedelserna in i sin sista fas. Nu packas föremål från museets samlingar upp, utställningar byggs, saltvatten blandas och marina arter köps in. Vårt Göteborg fick en rundtur bland alglaboratorium, saltsäckar, lekvänliga havstulpaner, varvsarbetare och ett hav av historier.
För att kunna bygga det högteknologiska akvariet har marinbiolog David Sällström samarbetat med många olika yrkesgrupper. Foto: Åsa Rehnström
I mars lämnade fastighetsbolaget Higab över nycklarna till Sjöfartsmuseet Akvariet. Då hade museet vid Stigbergstorget, med snart 100 år på nacken, varit stängt i nästan fyra år för att ta ett kliv in i framtiden. Fastigheten totalrenoverades, fick ett underjordiskt akvarium och en stor entréhall ut mot en nyanlagd park på Karl Johansgatan.
− Det kommer att bli ett fantastiskt hus där vårt unika upplägg med utställningar och levande arter i samma hus lyfts fram, säger Helena Joelsson Ekström, enhetschef för Sjöfartsmuseets utställningar och Akvariet.
Det är fyra månader kvar till den stora invigning och i den nybyggda entréhallen med ett kafé står pallar av ouppackad inredning som väntar på att komma på plats.
− Det är nu allt, som vi har förberett och planerat så länge, händer, säger Helena Joelsson Ekström.
Hon tar trapporna upp i huset via den gamla entrén. Där hänger redan museets galjonsfigurer från gamla fartyg och tittar ner på henne.
Vänder sig till olika åldrar
På översta våningen ligger fortfarande avdelningarna för barn och unga. I det första rummet, för barn upp till tre år, skapas en taktil miljö med stora bubblor, mjuk matta och gigantiska havstulpaner som går att stapla på varandra eller klättra in i.
Utställningschef Helena Joelsson Ekström är glad över att kunna öppna museet med den efterlängtade utställningen ”Arven från varven”. Foto: Åsa Rehnström
Nästa avdelning vänder sig till barn upp till tio år och innehåller ingen skriven information. Maja Björk Lindahl är utställningsproducent för barnavdelningarna:
− Vi lär oss mycket fakta om havet och klimathotet – men vad känner vi egentligen inför det? Det här är en upplevelsebaserad utställning där man de får lära känna och kan utforska sin relation till havet, säger hon.
Utställningen består av fem kapitel som handlar om havet som hem och väg, fylld med liv, kraft och minnen.
På den översta våningen finns också basutställningen ”Stad längs vattnet”, den enda som inte förändrats sedan stängningen, samt fartygsmodeller ur museets stora samling.
− Fartygsmodellerna är hjärtat i Sjöfartsmuseet. De har alltid varit en del av vår verksamhet och har en stor och entusiastisk publik. Fartygsmodellerna har en självklar plats, säger Helena Joelsson Ekström.
Ny basutställning
Våningen under ska en annan efterlängtad historia berättas. ”Arven efter varven” är en tillfällig utställning som bygger på foton och intervjuer med före detta varvsarbetare.
I muséets största utställningshall, med utsikt över hamninloppet, byggs en ny basutställning. ”Hav av historier” berättar 400 år av sjöfartshistoria uppdelat på olika teman.
− Människors egna berättelser om händelser till havs går som är en röd tråd genom hela utställningen. Under den stängda perioden har vi haft möjlighet att gå igenom mängder av brev och filmer med fantastiska historier, säger Helena Joelsson Ekström.
Hon vänder tillbaka till entréhallen där en lång trappa leder ner i havet.
I ett alglaboratorium odlas växtplankton som ska bli djurplankton och till sist mat åt fiskyngel. Foto: Åsa Rehnström
I den nybyggda akvarieavdelningen står mängder av saltsäckar staplade. Marinbiologen David Sällström berättar att han och hans kollegor i Akvariet håller på att ta fram sitt eget recept på havssalt.
− När vi fyllt tankarna med 500 000 liter vatten ska vi hälla i saltblandningen som ska skapa en bra miljön för alla arter, säger han.
Fokus på vår närmiljö
I sommar har en gigantisk korallmiljö, som närmast påminner om ett vitt månlandskap, byggts upp i det största akvariet. När vattnet och fiskarna flyttar in kommer korallberget få sina vackra färger och bli en marin miljö likt den som finns i haven runt Indonesien och Filippinierna.
Sjöfartsmuseet Akvariet riktar in sig på koraller och kommer få en av de största samlingar i världen. En annan inriktning är marina miljöer i vår närhet och akvarierna kommer innehålla bland annat en tångskog och Nordsjöns växter och djur.
De nybyggda marina hemmen saknar dock en hel del boende. När museet stängde flyttades och skänktes många arter bort till andra museer. Nu pågår för fullt arbetet med att hitta och köpa in nya arter.
− Jag tror vi precis fått tag i en svartfenad revhaj som fötts i Tyskland, säger David Sällström.
Han ser fram emot de närmsta månaderna när akvarietankarna ska fyllas och fiskar och koraller får flytta in. Men allra mest längtar han till den 10 december då besökarna får komma tillbaka.
− Äntligen ska vi få tillbaka en museivardag med publik i huset och få dela allt som vi arbetat med de här åren.
Sjöfartsmuseet har en stor samling fartygsmodeller som alltid lockat en stor publik. Foto: Åsa Rehnström