Invigning på Götaplatsen. Det har legat i luften – pratats och diskuterats. Nu är det äntligen dags för lanseringen av Göteborgs barnkulturår 2012. Lördagen den 21 januari invigs satsningen som lyfter alla barns rätt till kultur oavsett sociala, ekonomiska eller fysiska förutsättningar.

Med FN:s barnkonvention i ryggen och en budget på en och en halv miljon kronor har Annelie Eriksson intagit rollen som projektledare för Göteborgs eget barnkulturår.

– Det var dags nu. Det finns en tradition här i Göteborg av att nätverka och samarbeta kring barnkultur. Därför var steget inte så långt till ett riktigt barnkulturår som vi hoppas ska ge stadga åt varaktiga strukturer, säger Annelie Eriksson och fortsätter:

– Det känns jätteviktigt att det här blir något bestående. Vi vet ju att det ser lite olika ut i de olika stadsdelarna, och det är helt enkelt inte rättvist. Det är väldigt viktigt att alla känner att de är en del av Göteborg.

Ett år som kommer att synas och märkas
78F0_2.jpg
De ekonomiska ramarna tillåter inga utsvävningar men när många av stadens institutioner och kulturarbetare sluter upp lovar barnkulturåret att bli något som syns och märks i många sammanhang, och på många olika scener.

Lördagen den 21 januari klockan 14 blir det en invigningsceremoni på Götaplatsen med bland annat sång av GöteborgsOperans och barnen i El Sistemas körer.

Samma dag blir det också premiär för Göteborg Lilla Filmfestival – Göteborg International Film Festivals lillasyster eller lillebror som rivstartar helgen innan den stora festivalen, och under tre dagar tänker erbjuda allt det som hör till en Filmfestival med ambitioner:

– Vi har en riktig galapremiär och vill skapa den där särskilda premiärstämningen, Det kommer gäster och pratar om sina filmer och det blir seminarier och filmer för alla åldrar, säger festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla.

Lilla filmfestivalens projektledare Henric Strahl är särskilt glad över att få presentera världspremiären på ”Isdraken” – en film regisserad av Martin Högdahl och Philip Olsson som bygger på en roman av Mikael Engström.

Många scener och aktörer vill vara med
Allt eftersom kommer barnkulturåret få se allt flera aktörer ansluta: Konserthuset och symfonikerna, Göteborgs konsthall, Pustervik på Storan med Cirkus Cirkör och en rad bibliotek och kulturhus.

Även den traditionella Sommarunderhållningen i Slottsskogen kommer att ha sina särskilda programpunkter för den yngre publiken.