Av brons i naturlig storlek. Bronsskulpturen “Kortedalakrokodilen” av Ingela Ihrman invigs den 26 maj vid Förstamajgatan. Den föreställer en krokodil i naturlig storlek, men tittar man närmare visar det sig vara en kostym.

– Med tiden kommer bronset i skulpturen att bli ärggrönt, precis som hustak, fasader och detaljer runt om i Kortedala, säger konstnären Ingela Ihrman som skapat den 3,5 meter långa “Kortedalakrokodilen”.

När den öppna ytan och fastigheten vid Förstamajgatan rustades upp av Göteborgslokaler fick en konstnär i uppdrag att skapa ett konstverk. Gestaltningen skulle vara ett levande inslag som binder ihop platsen.

Människa och natur

I sitt konstnärskap arbetar Ingela Ihrman med förhållandet mellan människa och natur. Krokodilen kan verka vara ett främmande inslag i Kortedala. Men krokodilen är i själva verket en kostym. Avgjutningen visar spår av skrynkligt papper, frigolit och tygbitar.

– Det är en person som tagit på sig sin egentillverkade kostym och sedan lagt sig på mage utanför kontorshuset som finns vid platsen, berättar Ingela Ihrman.

Skulpturen invigs på onsdag 26 maj. Då medverkar Ingela Ihrman, representanter från Göteborgs konst, Göteborgslokaler och socialförvaltningen Nordost. På grund av covid-19-pandemin är invigningen inte öppen för allmänheten.