Fyra slingor och tre utegym. Snart behöver Askimsborna bara ta steget ut från sin bostad för att plötsligt befinna sig på en hälsorunda. Fyra slingor och tre utegym ska göra den dagliga motionsstunden lättare än någonsin. Invigning på söndag 20 maj med tipspromenad vid Askimsbadet.

”Hälsorundan i Askim – motion och rekreation vid hav och skog” är en satsning som tar sikte på de många av oss som inte är särskilt aktiva idag, och kanske inte känner oss helt bekväma på ett gym.

Lättillgängligt och kostnadsfritt
Via fyra olika slingor – den kortaste 1600 meter, den längsta 4940 meter – vill arrangörerna göra det enkelt att komma åt en träningsstund mitt i vardagen.

– Folkhälsoperspektivet är viktigast. Det ska vara lättillgängligt och kostnadsfritt, säger Maria Joängen som är samordnare för Promenera mera och friskvårdstjänster på idrotts- och föreningsförvaltningen.

De fyra slingorna är markerade med stolpar i blått, rött, gult och grönt och dessutom utrustade med skyltar som talar om hur långt man gått.

Den som vill kan slå ihop alla fyra och gå en långrunda på åtta kilometer som täcker in stora delar av Askim. För att kombinera motion och rekreation finns det vid varje utegym några redskap, ett picknickbord och nyplanterade äppleträd.

Utöver de nya motionsslingorna invigs på söndag den 20 maj också tre utegym med enkla gymmaskiner i nära anslutning till slingorna. Gymmen finns vid Kobbegården – mitt inne i Stena fastigheters bostadsområde, i Hult – i ett radhus- och villaområde och vid Askimsbadet.

Tipspromenad på invigningsdagen
Och det är där, vid Askimsbadets utegym som söndagens invigningsceremoni kommer att äga rum mellan klockan 12 och 14. Förutom invigningstal kommer friskvårdskonsulent Cecilia Blomster Eriksson att visa hur man bäst använder gymmet medan Malin Larsson, utbildad personlig tränare från idrotts- och föreningsförvaltningen, ger tips om träning och kost.

Dessutom blir det tipspromenad, och medlemmar i Hovås-Billdals IF serverar kaffe, te och saft.

En liknande satsning på Hälsorundor görs senare under året i Frölunda.