Ska locka fler cykelturister. Den 37 mil långa cykelvänliga Kattegattleden invigs officiellt i Halmstad först på lördag, men redan på torsdagsmorgonen lägger Göteborg in en lätt växel vid en för-invigning.

Med den nya Kattegattleden, som tar cyklisten de 37 milen från Göteborg till Helsingborg, tror och hoppas Göteborg & Co ska locka nya turistgrupper till Göteborg.

– Cyklisterna är en väldigt attraktiv grupp att nå. Tittar vi på länder som Danmark, Holland, Österrike, Schweiz och England så har de en jättestor besökarskara knuten till cykelturism, säger Anders Sköld som är chef för Turiststaden på Göteborg & Co.

Turistnisch med stor utvecklingspotential
Den officiella invigningen av nysatsningen som knyter samman tio kommuner längs kusten, äger rum i Halmstad på lördag. Men redan på torsdagsmorgonen startar en budkavle från Göteborg i samband med en lättsam för-invigning.

Första sträckan söderöver trampas av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén tillsammans med representanter för Hisingens Cykelklubb.

Hos Göteborg & Co tror man att Kattegattleden bara är första steget på en turistnisch med stor utvecklingspotential.

– Hittills har den cykelintresserade fått fixa och undersöka mycket på egen hand, säger Anders Sköld och fortsätter:

Först ut som nationell turistcykelled
– Vi sitter just nu och funderar på vilka produkter som kan bli intressanta att erbjuda. Med stadens närhet till både skärgård och inland tror jag att vi de närmaste åren kan utveckla cyklingen till att bli ännu en stor anledning att komma till Göteborg.

Kattegattleden är den första svenska cykelled som skyltas som nationell turistcykelled och får därmed nummer 1. Leden är indelad i åtta delsträckor, och längs hela leden finns information om intressanta besöksmål men också uppgifter om hyrcyklar, cykelservice, övernattningsmöjligheter och matställen.