Ungdomar tycker till. Shoppare på Backaplan i helgen lär inte missa ett rosa paket med blå snören, så stort att man kan gå in i det. Där inne finns ungdomars idéer till hur 35 stora samhällsproblem kan lösas, allt från trafficking till världssvält. Om vi bara samarbetar.
Projektet heter Present – makt att förändra och är nu på turné runt Sverige i Riksutställningars regi.
Det gigantiska rosa paketet ska ses som en present till planeten jorden från 60 unga idémakare samt forskare och sakkunniga. Det är de som har tagit fram de 35 idéerna och gestaltat dem i utställningen.
– Det är så roligt att se hur engagerade unga människor är i de här stora, tunga frågorna. Och att de faktiskt går att lösa, om man samarbetar, säger Kent Turnefelt, chef för Kultur och fritid i Lundby stadsdelsförvaltning.
Han vill att utställningen inte bara är ”något att titta på”.
– Vi ser den som ett bra verktyg för att fånga upp idéer från unga till ansvariga politiker och tjänstemän. Med utställningen vill vi skapa en gränsöverskridande mötesplats med fokus på ungas inflytande från det lokala till det globala, säger Kent Turnefelt.
Rosa presentboxar
Inför Presentens ankomst har samtliga klasser i årskurs 8 och 9 i Lundby och alla gymnasieskolor på Norra Älvstranden fått inbjudningar till utställningen i form av små, rosa presentboxar.
I boxarna finns information om utställningen och en inbjudan att förändra världen. Alla skolklasser som arbetar med materialet och skickar tillbaka tankar, idéer och förslag är lovade att få återkoppling av tjänstemän eller politiker i Lundby.
– Vi valde att göra den här boxen som en brevlåda som man kan skicka tillbaks sina idéer i. Vi har också vår utvecklingsavdelning på plats för att samla in tankar om sånt som rör närsamhället i Lundby, säger Kent Turnefelt.
Mer än 100 personer har varit med och skapat Presenten. Under workshopar i Haparanda, Grebbestad, Undersåker och Norrköping togs problemen och visionerna fram av 60 idémakare mellan 17 och 24 år.
Invigs med streetdance
De reste sedan till Stockholm för att träffa 15 forskare och sakkunniga och diskutera hur visionerna kan realiseras. Enorma problem som vattenbrist, rasism och arbetslöshet bland unga kan vara lösta inom tio år, om vi agerar tillsammans.
Utställningen invigs på Backaplan (vid Coop) på lördag klockan. 13.00.
Invigningen sker i dialog mellan kommunalrådet Thomas Martinsson (MP) och streetdancegruppen WeDfye, som är en del av föreningen Komma Till Tals.
Bakom projektet står nätverket Plural, Riksutställningar och idégivaren Tuttika Sen.
Projektet genomförs med stöd av Allmänna arvsfonden.
Presenten finns kvar på Backaplan till 25 februari. Sedan fortsätter den till Kungsbacka.