När vårsolen värmer är kanske ishockey inte det första man tänker på. Men mellan den 26 april och 11 maj så går det att kombinera vårsol med ishockey när VM drar igång i Scandinavium.Utanför byggs ett evenemangsområde med aktiviteter, restauranger och videoskärm.

Arrangörerna av ishockey-VM hade hoppats på tre saker: Guld i OS, vackert väder i maj och många NHL-proffs i laget i Göteborg. Därför var det inga glada miner när Tre Kronor förlorade snöpligt i Salt Lake City-OS tidigare i år.

– Nej, då var det negativt. Men nu känns det som om det är glömt och vi ser fram mot ett bra VM här i Göteborg, säger Dick Karlsson på Göteborgs Ishockeyförbund.

De två andra förhoppningarna har fortfarande möjlighet att slå in. Vädret kan man aldrig råda över, men NHL-proffsen vill vara med om de kan.

– Vi vet att både Daniel Alfredsson och ”Pebben” gärna spelar VM i Göteborg. Så vi hoppas på det, säger Dick Karlsson.

Under tävlingarna kommer Valhallagatan mellan Scandinavium och Burgården stängas av för biltrafik och ge plats för ett evenemangsområde. Det blir en ”Hockey-allé” där Göteborgs olika klubbar kommer att ordna aktiviteter som hastighetsskjutning där puckens fart mäts med radar och prickskjutning med
klubba och puck. För barnen blir det ett särskilt område och längre bort, vid Valhallas parkering, blir det servering och en videoskärm där man kan följa det som händer inne på Scandinavium.

Där startar gruppspelet den 26 april med Ryssland – Slovenien och Österrike – Sverige. Men redan dagen innan öppnar VM med ”Hockey night”, en invigningsgala med kända artister som Robert Wells, Lasse Berghagen och Joe Labero.

600 frivilliga funktionärer

För att genomföra ett VM behövs mängder av frivilliga funktionärer och det har hockeyklubbarna ställt upp med. Sammanlagt 600 funktionärer räknar man med
ska vara involverade under VM-dagarna. Senaste gången ett ishockey VM hölls i Göteborg var 1981 och senaste gången i Sverige var 1995 (Globen). Båda gångerna fick Sverige silver.