Och entréparken rustas upp. Vill du testa om du kan springa lika snabbt som Usain Bolt? Då har du chansen när den nya entréparken till Slottsskogsvallen är färdig i vår. Arbetet har startat med att göra om den till en aktivitetspark liksom att måla om läktare och paviljonger i de ursprungliga färgerna.

Det är huvudläktaren inklusive hedersläktare plus fyra paviljonger på Slottsskogsvallen, som stod klar 1923, som nu renoveras.

– De får tillbaka de ursprungliga kulörerna enligt den antikvariska undersökning som gjorts, säger Dijan Vranjic, projektledare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Det innebär koboltblått och gråbeige. Förutom ny färg byts också dåliga brädor ut.

– Alla sittbänkar byts ut på ena kortsidan och stora läktaren på långsidan. Vi bygger om underlaget under sittbänkarna i huvudläktaren så att det blir tätt, hållbart och klarar brand.

Det blir också en ny entrépark till Slottsskogsvallen. Nyréns arkitektkontor står bakom förslaget Speg-ling som togs fram i en arkitekttävling 2018.  Det blir en park med möjlighet till många olika aktiviteter. Det ska gå att åka skateboard, kickbike eller syssla med parkour. Det blir gungor, pingisbord och två spegeltak i plåt för uppträdanden och liknande. Ytan för boule har också rustats upp och fontänen ska renoveras.

– Det blir en asfalterad löparslinga runt hela entréparken. Där finns bland annat en 100-metersdel där belysningen rör sig i Usain Bolts hastighet. Då kan man försöka springa ikapp med honom.

Det blir också en gräsyta för fri lek, en asfaltsyta för olika sorters bollspel, det kommer att satsas på belysning i området så att det känns säkert att vara där och en en ny parkering har redan byggts närmare infarten till själva vallen. En informationsskylt med vad som är på gång är på väg. Även huvudbyggnaden är under renovering. Arbetet i området ska vara klart våren 2021.

Slottsskogsvallens huvudläktare inklusive hedersläktare plus fyra paviljonger målas om i de ursprungliga färgerna.