“Vi är väldigt glada”. Sjöfartsmuseet Akvariet öppnar för besökare igen den 10 december efter att ha varit stängt för om- och tillbyggnad i fyra år. Det blir sex nya utställningar och ett nytt stort akvarium. “Vi är väldigt glada för att kunna erbjuda våra besökare än helt annan upplevelse än tidigare”, säger Carina Sjöholm, museichef.

Carina Sjöholm, museichef, och Anna Rosengren, direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning, är glada att Sjöfartsmuseet Akvariet kan öppna för besökare igen.

Det är den största om- och tillbyggnaden som gjorts i Sjöfartsmuseet Akvariets historia. Akvariet firar 100 år nästa år och Sjöfartsmuseet 90 år. Under årens lopp har miljontals besökare lärt sig mer om livet ovan, under och vid vattenytan på museet.

– Med ett helt nytt akvarium, nya utställningar och en park som bjuder in till möten även efter museets öppettider, kommer Sjöfartsmuseet Akvariet åter bli en av staden mest besökta mötesplatser, säger Anna Rosengren, direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning.

En unik kombination

I mars fick Sjöfartsmuseet Akvariet tillgång till det tomma huset efter om- och tillbyggnaden. Sedan dess har nya akvarier byggts och sex nya utställningar. Det är basutställningar som kommer att visas under en längre tid, med undantag för Arven efter varven som visas till december 2023.

– Vi har haft den här unika kombinationen med maritim kulturhistoria och marinbiologi i samma hus här på Stigberget i 90 år nästa år. I Sverige är vi unika, internationellt finns det några sådana här kombinationer, säger Carina Sjöholm innan hon visar runt i huset.

För barnen

Det finns numera en ny entré och i den gamla sitter galjonsfigurer på en vägg. Plan 3 är nästa anhalt på visningen och där finns Knattegatt som är ett lekrum för 0-3-åringar. Utställningen har utformats av studenter som studerar Child culture design vid HDK. Där finns till exempel en stor bläckfisk som går att krypa in och gömma sig i. På samma våning finns Stora blå som handlar om havet som kommer i olika

skepnader.

– Det ska kännas som att man lär känna havet och skapar en relation till havet. Om vi vill att alla ska ta hand om havet så behövs det. Vi vet att många barn känner oro kring havet och klimatet, här hoppas vi att de kan bli stärkta, orka gå vidare och agera tillsammans, säger Maria Aunell, utställningsproducent.

Djupdykt i arkiven

På samma våningsplan finns även Fartyg i fokus där det går att se en tidslinje med fartygsmodeller, det är allt från en enkel stockbåt till stora supertankers. Plan 2 bjuder på Hav av historier. Utställningen är på 450 kvadratmeter, består av ungefär 400 föremål och tar besökaren med på en resa under 400 år med hjälp av sju olika teman.

Lena Öritsland, fotograf, och Maria Bard, journalist, har skapat den tillfälliga utställningen Arven efter varven.

– Vi har djupdykt i våra arkiv och lyft föremålen vi har i våra samlingar och även personliga berättelser. Något som verkligen berört är faror som olyckor och stormar. Det har verkligen satt djupa spår, säger Jessica Rågholm, utställningsproducent.

Tillfällig utställning

Den tillfälliga utställningen Arven efter varven består av berättelser och foton av människor som arbetat på varven.

– Vi ville skildra det personliga, det  finns många unga och inflyttade i Göteborg som inte vet om att det funnits ett varv här, vi vill också vända oss till dem, säger Lena Öritsland, fotograf.

– Vi möter 27 före detta varvsarbetare och fokus ligger på personliga berättelser och minnen, kamratskap, kollegor, typisk varvshumor, den tuffa varvsmiljön och svåra olyckor. Vi vill ge en bred

Björn Källström, utvecklingsledare på Akvariet, i det publika laboratoriet Ocean lab.

bild av hur det var att jobba på varven, säger Maria Bard, journalist.

Nytt stort akvarium

Det tidigare akvariet låg där den nya entrén finns nu. Det nya akvariet har byggts under jord och är ungefär 1100 kvadratmeter stort.

– Det har länge varit en dröm att flytta ut akvariet från museet men ändå hänga ihop med det. Här tar vi med våra besökare på en resa jorden över och visar upp en massa olika livsmiljöer under havsytan, berättar Björn Källström, utvecklingsledare.

Bli havsforskare

Akvariet har en stark forskningsanknytning och har byggt ett publikt laboratorium, Ocean lab, där besökarna kan bli havsforskare för en dag. i Akvariet finns finns ett 20-tal akvarium, varv tre större. Det största är ett tropiskt korallrev på 430 000 liter där vattnet håller 26 grader. Betydligt svalare är det i Nordsjön med 10-15 grader.

– Där ska vi visa kända arter som torsk, sej, kolja, rödspätta och kanske en havskatt.

Sjöfartsmuseet Akvariet öppnar klockan 12 den 10 december. Om- och tillbyggnaden av det är en av flera stora kulturpolitiska satsningar som Göteborgs Stads politiska ledning beslutat om de senaste åren och har kostat 140 miljoner kronor.

Olika slags båtar går att se i utställningen Fartyg i fokus.