Nischade mot olika målgrupper. Nu öppnar ytterligare två filialer som ersättning för det stängda stadsbiblioteket vid Götaplatsen. De heter Global och Dynamo och invigs i Stadsmuseet på Norra Hamngatan lördag 5 maj.

Global är ett nytt litet bibliotek för all världens litteratur för både vuxna och barn. Det har fått plats i lokaler bredvid Stadsmuséets butik på entréplanet. Här finns böcker för barn, ungdomar och vuxna samt ett 30-tal tidningar och lika många tidskrifter.

– Vi håller på och packar upp nu, så jag vet inte hur mycket vi får plats med, säger enhetschefen Else-Gun Blomqvist.

– Men det är ett urval av böcker, tidningar och tidskrifter på ett 30-tal språk, från hela världen. Det är därför vi heter Global.

Språkkurser också
Den nya filialen invigs 5 maj med musik, dans och sagor på olika språk. Biblioteket har en särskild plats för barn, där de kan läsa böcker, spela spel och delta i sagostunder.

Global har också lexikon, databaser på olika språk, språkträffar, samt läroböcker och språkkurser i svenska för nybörjare.

– Till en början letade vi bara efter en bra lokal. Att den i sig skulle tillföra så mycket hade vi inte vågat hoppas på, säger Else-Gun Blomqvist.

Global inrymmer också Europa Direkt för Göteborgsregionen, en del av EU-kommissionens informationsnätverk med 17 kontor i Sverige och ca 500 kontor i Europa.

Två trappor upp finns en mindre biblioteksavdelning med material om Göteborgs historia, datorer för släktforskning och stadsmuseets skatt av arkivbilder.

Smyginvigs med musik
Uppe under takåsarna blir det också plats för Dynamo, Stadsbibliotekets mötesplats för ung kultur. Dynamo smyginvigs under helgen 5–6 maj för att sedan slå på stora trumman lagom till Kulturkalaset i augusti.

På lördag 5 maj börjar festligheterna kl 13 med bland andra gitarristen Salomon Jakobsson och sångerskan Miss Relli. På söndagen blir det fotbollsmatch; alla från 15 år kan delta i en FIFA 12-turnering, där priserna är biljetter till matchen IFK Göteborg – Malmö FF 14 maj.

Dynamo vänder sig till 15–25 åringar. Här kan de förverkliga egna idéer och få hjälp att genomföra drömmar: Ställa ut sin konst, debattera ett hett ämne, läsa poesi för publik. Besökarnas önskemål bygger verksamheten.

Här finns skönlitteratur, tidskrifter, film, musik och tv-spel, en kulturform som Dynamo arbetar aktivt med. Här kan ungdomar läsa, studera, surfa på bibliotekets fria wifi, titta på film eller bara umgås med vänner.

Fyra filialer
I höst startar Dynamos programverksamhet med arrangemang för och av unga, till exempel läsecirklar, FIFA-turneringar, mangakurser, studiecirklar och workshops.

– Vi är stolta över den verksamhet för unga som Dynamo har varit på Stadsbiblioteket, säger Lotta Alverlin, enhetschef för Dynamo.

– När biblioteket nu är stängt i två år är det viktigt att vi fortsätter hitta former för unga att uttrycka sig och uppleva nya världar genom bibliotekets medier.

– Vi vill satsa mer på unga och att Dynamo flyttar in känns helt rätt, säger Cornelia Lönnroth, museichef på Göteborgs stadsmuseum.

Stadsbibliotekets om- och tillbyggnad innebär att det är stängt under två år och öppnar igen våren 2014. Under tiden kan man läsa, lyssna och låna på stadsdelsbiblioteken, på bokbussarna och på de tillfälliga filialer som drivs av kulturförvaltningen.

I och med öppnandet av Global och Dynamo är alla fyra filialerna på plats. Sedan tidigare finns 300m2 på Södra Hamngatan och Miini på Röhsska museet.