All grillning i Slottskogen är nu förbjuden, även engångsgrillar. Förbudet gäller tills det kommer regn. "Under mina 24 år har det aldrig varit så här torrt, inte ens under högsommaren", säger Per Åberg, enhetschef för Slottsskogen.

– Gräsmattorna är helt gula, det är rena fnösket. Det blir som att slänga en cigarettfimp på ett torrt papper, fortsätter han.

Under hela maj månad har man fått släcka småbränder och städbilarna har utrustats med vattentankar för att man snabbt ska kunna förebygga bränder.

– Vi har varit observanta och kunnat hejda de bränder som hittills har uppstått, men nu är det så torrt att vi måste göra den här drastiska åtgärden, säger Per Åberg.

Rekommenderar färdiggrillat

Han betonar att man inte är ute efter att göra lång näsa åt folk men att man tvingas till detta för att skydda skog och mark.

Varje helg är det åtskilliga människor som söker sig till Slottskogen för att grilla. De använder företrädesvis engångsgrillar.

– Vi har satt upp ett 15-tal plakat för att informera om förbudet och vår personal säger till om de ser någon som grillar, men vi har inga resurser direkt att avdela för att åka runt enbart för detta, säger han.

Per Åbergs råd är att köpa en färdiggrillad kyckling och potatissallad istället.

– Man måste inte lägga på karréskivan varje gång, säger han.

Hård belastning på räddningstjänsten

Just nu är räddningstjänsten i Storgöteborg hårt belastad. Många larm om bränder i skog och mark kommer in varje dygn.

Sedan en tid råder eldningsförbud i hela Göteborg. Det innebär förbud att göra upp eld och att grilla på marken. Däremot är engångsgrillar och iordningställda grillplatser fortfarande okej att använda, så länge engångsgrillarna inte används direkt på marken.

Var och en har ett stort eget ansvar

Man måste placera grillen på ett obrännnbart och stabilt underlag.

Lars Adrian, räddningschef i beredskap:

– Var och en har ett eget ansvar att släcka när de har grillat. Den ansvarsfrågan är väldigt tydlig enligt lag, med böter som påföljd om du bryter mot eldningsförbudet.