Vem skriver bästa Göteborgsdängan? Fram till den 31 oktober kan du vara med och tävla om att få din låt utsedd till Göteborgs 400-årsjubileums officiella signaturmelodi. Och man behöver varken vara känd eller gilla låtar om måsar och fiskebåtsdunk för att vinna – det som räknas är om låten har en stark melodi och skildrar Göteborg på ett fint sätt. När tävlingen öppnade tog det bara 20 minuter innan det första bidraget kom in.

Känn ingen sorg, Dans på Brännö brygga, Shoreline eller Bängen trålar – i låttexternas värld har Göteborgsskildringarna historiskt haft en viss slagsida mot antingen glittrande skärgårdsliv eller regnig socialrealism. Men Mia Samuelsson, konstnärlig ledare för 400-årsjubileet 2021 på Göteborg & Co, vill inte bara ha in låtar om tändkuledunk och thinnertrasor. Tvärtom.

– Det behöver inte alls handla om att man åker ut och tuffar med fiskebåten, utan kan lika gärna vara en låt om Göteborgshumor, hamnen, regnet, Ullevi eller vad som helst. Vi vill att låtskrivarna skriver om det de gillar med Göteborg, säger hon.

Hitkänsla efterfrågas
Trallvänlig bör vinnarlåten däremot vara. Tanken är att låten ska åtkomma på olika sätt under festivalfirandet, bland annat allsång. Och då är det bra med en melodi som sätter sig och är lätt att sjunga med i. Jubileumslåten kommer dessutom att användas i filmer och annan kommunikation kring jubileumsfirandet.

– Den kommer att bli som ett soundtrack. När vi hittills har samlat in idéer inför jubileet har vi använt en specialskriven låt av låtskrivarna Johan Jarlsmark och Andreas Bladini som sjöngs in av Jaqee. Den låten har gjort sitt jobb väl, men nu går vi över mot själva firandet. Då är det ju mamma Göteborg som fyller år, eller hur, och vi behöver en ny melodi, säger Mia Samuelsson.

Öppen för alla
Tävlingen har hållit på sedan början av september och enligt Mia Samuelsson har intresset hittills varit stort, även om hon inte vet exakt hur många bidrag som skickats in.

– Jag tror att det tog typ 20 minuter innan den första låten kom in och nu har vi en go gäng låtar. Vem som helst får vara med och det är en meloditävling, inte en artisttävling. Så man ska inte vara avskräckt om man är amatör, säger hon.

Låttävlingen anordnas som en del av innovationstävlingen Brewhouse Award, och bidrag kan skickas in till och med den 31 oktober. Sedan kommer en jury vaska fram ett antal finalister, som presenteras den 17 december.

Delaktighet röd tråd för firandet
– Då kommer vi nog att få avsätta någon vecka eller två för att hinna lyssna på alla låtar. Jag tycker det ska bli härligt, och det finns en poäng med att alla får vara med eftersom hela idébasen för jubileumsfirandet har varit att det ska vara öppet för allas idéer, säger Mia Samuelsson.

I den andra röstningsomgången får också allmänheten vara med och utse den slutgiltiga vinnaren, som kommer att presenteras den 31 januari på Brewhouse.