Sex festliga dagar. Idag tisdag 14 augusti drar Göteborgs Kulturkalas i gång. Kalaset – som i år får sällskap av EuroPride – har över 1 400 programpunkter. Programtidningen går att hämta på bibliotek, kaféer och museum runt om i stan. Men du kan också hitta dina favoriter enkelt på webben.

Göteborgs Kulturkalas – programmet

Förra året hade Göteborgs Kulturkalas 1,1 miljoner besök.

– Men Kulturkalaset var en dag kortare än vanligt, vanligtvis brukar det ligga på 1,5 miljoner. I år när vi kör sex dagar igen, och eftersom Europride äger rum samtidigt, räknar vi med uppemot 1,8 miljoner besökare om vädret är med oss, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas.

Kulturkalaset är ett sätt för Göteborgs Stad att ge sina invånare och besökare en möjlighet till inspiration och en injektion inför hösten.

– Vi tillgängliggör konst och kultur och ska bidra till ett gladare klimat och mer gemenskap.

För barnen i Trädgårdsföreningen
Programmet är som vanligt fullspäckat. På kalasets hemsida söker du enkelt efter vad som skulle kunna intressera just dig. Eller så letar du reda på en tryckt variant av programmet.

Barnen har ett alldeles eget kalas – Barnens kulturkalas – i Trädgårdsföreningen.

– Det känns jätteviktigt att kunna erbjuda Barnens kulturkalas eftersom vi vet att många föräldrar inte annars har råd att ta med barnen på aktiviteter som kostar pengar. Här är allt kostnadsfritt.

Birte Niederhaus är programproducent för Barnens Kulturkalas och berättar att tidigare succéer som barnens byggskola, wellpapp wonderland och segling i kanalen finns med i år igen. Men det finns flera nyheter som inte ska missas.

– Vi har en föreställning som heter Varieté Gbg som är skräddarsydd för cirkustältet. En burlesk föreställning som skulle kunna vara nu eller om hundra år i stjärnornas stad GBG. Föreställningen har hämtat inspiration från barns visioner.

Skapa din drömoutfit
Boostpalatset är en annan nyhet – ett pysselparadis dit barn över fem år komma för att skapa sin drömoutfit.

– Barnen tar med sig ett plagg som man kan piffa till. Briljanta inspiratörer och handledare, däribland drag queens, står redo med limpistoler och allt som är vackert och hjälper gärna till, säger Birte Niederhaus.

På det stora Kulturkalaset blir det också en del nyheter i år. Bland annat satsar evenemanget på att bli engångsfritt. Alla som tar med egen matlåda eller mugg från 10 procent rabatt på mat och dryck, och det finns ett förbud mot att sälja flask- och burkvatten.

– Min förhoppning är att det tas emot bra, men vi tror inte att vi kommer att lyckas förändra så att alla har med sig matlådor i år. Men med tanke på klimatförändringarna måste vi bidra, säger Tasso Stafilidis.

Invigning kl 21.10
På grund av att det är valår är politikerna välkomna på Kulturkalaset i år.

– Vi har ett ansvar att bidra till att öka valdeltagandet och ge invånarna en möjlighet att ta reda på mer information. Därför arrangerar vi valdebatter med Britt-Marie Mattsson på Kungstorgets scen varje dag. Vid demokratitorget vid Stora teatern finns åtta partier representerade som utställare.

Kulturkalaset genomförs av Göteborg & Co på uppdrag av Göteborgs Stad med stöd av Västra Götalandsregionen och Näringslivsgruppen Göteborg & Co. Närmare 200 olika kulturaktörer och ett 30-tal olika sponsorer och samarbetspartners bidrar till Kulturkalasets utbud.

Klockan 21.10-21.30 14 augusti är det invigning på Götaplatsen.