10-årsjubileum med drömtema. Fredagen den 6 december är det dags för upptändningsceremoni med fackeltåg och luciakröning. Året tema är drömmar – det tre kilometer långa ljusstråket går i blå toner, här och var projiceras drömmoln och på Storan kan man läsa drömcitat av kända författare.

Ett fackeltåg inleder ceremonin som startar 17.15 på Götaplatsen. Där blir det kröning av Göteborgs Lucia 2013 och körsång innan ljusstråket från hamnen till Liseberg tänds upp.

Det hela avslutas med den nya ljus- och videoshowen Magiska vinterdrömmar på Konstmuseets fasad. Den visas minst fyra gånger per dag fram till nyårsafton, med start sen eftermiddag.

Konstmuseet får huvudroll i showen
– Det är en helt ny typ av ljusshow med väldigt mycket effekter. Själva fastigheten – Konstmuseet – spelar huvudrollen i showen, säger Ulrika Dybler, projektledare för Julstaden Göteborg.

Den drömlika julstämningen fortsätter längs ljusstråket.

– På Harry Hjörnes plats finns stora, ljussatta moln och på Storan finns citat från författare som anknyter till drömtemat, säger Ulrika Dybler.

Fyr vid Järntorget
Den sjungande julgranen har flyttats från Bältesspännarparken till Drottningtorget och görs av tre olika körer: Gothia Show Chorus, Lodolakören och Göteborg Gospel. Två föreställningar per dag fram till 23 december.

I år fyller Julstaden 10 år och firar med ännu fler ljus – på träd, broar och kring Järntorget. Bland annat förvandlas en av skorstenarna vid Rosenlundsverket till en fyr i samarbete med Göteborg 2021.

1624.jpg
Foto: Dick Gillberg