Vill inspirera folk att röra på sig. En ny app ska göra det lättare för personer med synnedsättning att motionera utomhus på egen hand. Den heter Vision & motion och lanserades på internationella dagen för funktionshinder. “Min tanke och förhoppning är att appen ska inspirera folk att röra på sig, sätta upp mål, nå sina mål och ha roligt med andra”, säger Denise Cresso-Nydén, initiativtagare och projektledare i föreningen Motion & idrott för synskadade i Göteborg.
Marie Banck, ordförande i Motion & idrott för synskadade i Göteborg, tillsammans med ledarhunden Panda, är redo för ett motionspass i Skatås.
För två år sedan fick föreningen pengar från Allmänna arvsfonden för att ta fram en app för att underlätta för personer med synnedsättning.
”Många hade problem att komma ut”
– Det började med att vi såg att många hade problem att komma ut. Vi har en jättefin stuga i Skatås. Men det mesta du kan göra utomhus där, om du inte kan ta dig runt med din käpp eller ledarhund, är att ta ut träningscykeln.
Då hade föreningen redan tidigare försökt att göra det enklare genom att sätta upp ljudfyrar i Skatås. Det var möjligt med pengar från ATG Drömfond och från idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs Stad.
– Men ljudenheterna gick på solceller och då höll det inte på vinterhalvåret. Vi provade ett annat system, men det fungerade inte heller. För att göra en lång historia kort så har vi integrerat allt i appen.
Den heter Vision & motion och finns än så länge för Iphone.
”Ta med dig någon första gången”
– Jag rekommenderar att ta med dig någon första gången om du ser väldigt dåligt eller inte alls och är osäker på vägen. Du lägger in vägen, sparar den och kan återanvända den igen. Under tiden du går kan du lägga in egna platser eller hinder och bestämma vad de ska heta. När du går nästa gång får du en varning och kan känna dig tryggare.
I mobilen kan man följa hur mycket man gått och se om man uppnår sina mål.
Än så länge får användaren lägga in sina rutter själv. Men föreningen vill utveckla appen så att den får fasta rutter i alla friluftsområden i Göteborg och göra en version för android-mobiler, men då behövs mer pengar. Appen innehåller även ett tävlingsmoment för den som har lust. Tävlingen innebär att du ska söka upp digitala zoner och få poäng för de zoner du tagit. Det går också att sätta upp hälsomål i appen och följa hur mycket du går.
Vill sprida kännedom om att appen finns
Det Denise Cresso-Nydén kommer att börja jobba med nu är att sprida att appen finns i Sverige.
– Vi har valt ut fem orter och där kommer vi att ha utomhuskonferenser i vår där folk får prova på, vi gör event för dagen och lägger ut slingor. Det är ett samarbetsprojekt med Synskadades riksförbund, Parasport Sverige och Unga med synnedsättning.
Föreningen Motion & idrott för synskadade i Göteborg har utvecklat appen tillsammans med Chalmers teknologkonsulter.