150 lekplatser i Göteborg – och massor av utmaningar. Bästa sättet att hålla sig ung är att leka, sägs det, och nu finns inte längre några ursäkter för att låta bli. Med appen Lekplatsen i din mobil kan du ständigt orientera dig bland 150 av Göteborgs roligaste lekplatser och hitta lekfulla utmaningar för alla åldrar.

– Information om lekplatserna har funnits på Göteborgs Stads webbplats sedan ett par år tillbaka, till exempel vilka olika redskap som finns på lekplatserna, men vi tänkte att det antagligen är mer praktiskt för vår målgrupp att även ha allt samlat som en app i mobilen när de är ute och plötsligt blir sugna på att leka, säger Hanna Källberg, kommunikatör på park- och naturförvaltningen.

Därför har alltihop komprimerats till smartphone-format, samtidigt som mycket nytt har lagts till i appen Lekplatsen, som nu går att ladda ner gratis till både Iphone och Android.
3C5C.jpg
Mest praktiskt är kanske att med hjälp av GPS-funktionen kunna se exakt var man är i förhållande till 150 olika lekplatser i stan, men det mest utmanande hittar man antagligen just under fliken Utmaningar.

Lek mer och på fler ställen
– Där har vi samlat 26 olika utmaningar kopplade till lekplatserna, alltifrån Apan och Gunggalningen till Hoppetossan och Geparden. Syftet är dels att locka fram barnasinnet hos de vuxna och få dem att leka med sina barn, dels att försöka sprida besöksmönstret geografiskt så att man vågar sig ut och upptäcker fler lekplatser än de man brukar gå till, säger Hanna Källberg.

För att klara alla utmaningarna, och därmed kunna titulera sig Lekmästare, krävs att man har besökt alla 150 lekplatser som, hittills, ingår i appens utbud. Då, om inte förr, kan det vara hög tid att dela med sig av sina bedrifter eller utmana sina vänner via Facebook.

– Appen ska vara levande så det kommer att tillkomma fler lekplatser och kanske även fler och nya utmaningar att klara av efterhand, säger Hanna Källberg.