Museets andra våning öppnar igen. Röhsska museet kommer i år att återöppna våning två för besökare. Där blir det en ny stor basutställning som heter 1700-talets former och ska stå klar till våren. Exakt tidpunkt är inte bestämd, det beror på när museet kan öppna för besökare.

– Läget är ännu oklart men så fort vi får besked om när vi kan öppna igen kommer vi att kunna ge besked om när utställningen kan öppna, säger museichef Nina Due med anledning av att museet håller stängt på grund av covid-19-pandemin.

I mer än 20 år har delar av våning två på Röhsska museet varit stängd och i tio år har 1700-talsutställningen varit stängd. Våning två kommer att öppnas igen i etapper. Under våren ska basutställningen ”1700-talets former” stå klar.

– Vi hoppas att de som längtat i tio år ska få kära återseenden men vi hoppas också genom ny form och nya föremål kunna få fler att upptäcka 1700-talet, säger utställningsproducent Jessica Sjögerén.

Föremål ur museets samlingar

Utställningen finns i tre salar och där visas broderi, glas, figuriner och hela rumsinteriörer från museets samlingar. Några av föremålen har aldrig visats tidigare. I höst får 1700-talets former sällskap av Migration – Föremålens färdvägar som är en tillfällig utställning. Den utgår också från museets egna samlingar och är ett samarbete med designtidskriften MacGuffin magazine.

– Utställningen är del av en större museal debatt. Den tar upp frågan om vad och varför museer samlar, vilken resa våra föremål har tagit för att komma till museet och var dom kommer ifrån. Den visar att migration är ett konstant villkor för design, säger Nina Due.

Har ställt om verksamheten

Den femte juni, i samband med Göteborgs 400-årsdag, presenterar museet utställningen Arkitekturvisioner: Brunnsparken. Åtta arkitektkontor har fått ge sin vision av hur en publik plats hade kunnat se ut i Göteborg.

Röhsska museet är stängt på grund av covid-19-pandemin och har ställt om programverksamheten. Röhsskas modedag den 12 mars genomförs digitalt. Om Residens Röhsska och Röhsskas konsthantverksdagar genomförs fysiskt eller digitalt är ännu inte klart. Röhsska museet är en del av Göteborgs Stads kulturförvaltning.