Sveriges moderna jultomte föddes inte i Lappland eller Dalarna, utan i Göteborg på 1880-talet. Den överraskande historien kan man läsa i en ny praktbok om julstaden Göteborg som lanseras på Bokmässan i veckan. Halva första upplagan på 4.000 exemplar är redan förhandsbeställd.

– Jag hoppas att boken blir en fin gåva till Göteborg, som håller på att bli Nordens ledande julstad och som har starka jultraditioner bakåt i tiden, säger Anna Thalenius, projektledare för boken ”Jul i Göteborg”.

Saknade en fackbok

Hon arbetar idag på stadsbyggnadskontoret, men det var för tre år sedan, när hon var ansvarig för Stadsmuseets julmarknad i Kronhuset, som hon fick idén till boken. Museets förre chef Gunnar Dahlström instämde.

– Vi tyckte att det saknades en fackbok om Göteborgs jultraditioner, en bok att kunna erbjuda de nästan 40.000 personer som varje år besöker julmarknaden i Kronhuset, säger Anna Thalenius.

Först var tanken att Stadsmuseet skulle ge ut boken, men sedan museet fått ny chef och ändrat inriktning för bokutgivningen, kommer den nu ut på ett privat förlag. De senaste två åren har Anna Thalenius och Gunnar Dahlström arbetat ideellt med boken.

– Vi har velat skildra både högt och lågt och har bjudit in de främsta kännarna av Göteborgs jultraditioner. Till exempel skriver Gudrun Lönnroth om julen i Haga och Birgitta Skarin Frykman om hur det var att fira jul i ett fattigt, kallt och dragigt Göteborg, medan Fru Landshövding Brittmo Bernhardsson berättar om gamla och nya jultraditioner på länsresidenset, säger Anna Thalenius.

Hon kallar boken en fackbok med ett gigantiskt kunskapsunderlag i botten.

Folklivsforskare berättar oväntad historia

630C_3.jpg
– Men jag hoppas att den ska sprida glädje också – och hjälpa till i traditionsbyggande över gränserna, som när Bosiljka Bozic, projektledare för SFI (Svenska för invandrare) skriver om vikten av att möta en ny tradition i ett nytt land, men ändå ha med sig de egna traditionerna, säger Anna Thalenius.

– Julfirandet får ju inte skärma av oss mot andra folk, utan bjuda in dem till något varmt och fint.

Boken innehåller 19 kapitel och många stämningsfyllda bilder som skildrar jultraditioner på Jonsereds herrgård, slotten Gunnebo, Nääs och Tjolöholm – och Bräutigams konditori.

Krögaren Leif Mannerström skriver om julmaten, tv-mannen Ingvar Oldsberg om jul i Nordstan och Kristina Hulterström på stadsbyggnadskontoret berättar om tankarna bakom ljussättningen av julstaden Göteborg.

Men det är nog folklivsforskaren Ebbe Schön och bokens formgivare Totte Wiberg som står för den mest oväntade historien, att den svenske jultomten – så vi känner honom från Jenny Nyströms bilder och Viktor Rydbergs dikt Tomten – föddes i Göteborg, närmare bestämt i Slottsskogen.

Hedlunds rygg som skrivpulpet

– Lite skämtsamt kan man säga att pappan var Viktor Rydberg och mamman Jenny Nyström och att tomten växte upp hos familjen Hedlund, skriver Totte Wiberg.

S.A. Hedlund var kommunalpolitiker, riksdagsman och chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Och där arbetade journalisten Viktor Rydberg, blivande nationalskald.

En gnistrande vinterdag var han ute på promenad i Slottsskogen tillsammans med familjen Hedlund, bland andra brorsonen Hans. Viktor Rydberg fick plötsligt inspiration till en dikt, tog upp en penna och använde Hans Hedlunds rygg som skrivpulpet: ”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma…”.

Dikten Tomten publicerades, ihop med Jenny Nyströms illustration, i Ny Illustrerad Tidning 19 februari 1881.

– Hela dikten är elva verser lång, så man kan förstå att Hans Hedlund i ett brev senare klagade över att dikten var lång – han hade frusit, skriver Totte Wiberg.

Minst 50.000 till barnsjukhuset

Boken kostar 325 kr och för varje såld bok går 25 kr till Drottning Silvias barnsjukhus.

– De är fantastiska på att skapa en så fin julstämning som möjligt för sjuka barn som inte kan vara hemma ens på julafton. Vi ville lämna ett bidrag dit, säger Anna Thalenius.

I och med att 2.000 böcker redan beställts, kommer sjukhuset att få minst 50.000 kronor i bidrag tack vare julboken.

Fotnot:
På lördag förmiddag håller Anna Thalenius och Ebbe Schön ett seminarium på Bokmässan om boken och julen i folklig tradition.