Hisingen är Sveriges fjärde största ö och bjuder på både landsbygd och industrier, hav och höghus. Så när guideboken om Hisingen lanseras på Bokmässan på torsdagen, är den mycket mer omfattande än tidigare böcker i serien.

Boken Upptäck Hisingen! är nummer fyra i Göteborgs Stadsmuseums serie Det moderna Göteborg.

Hälften av Göteborgs yta

– Vi var faktiskt i valet och kvalet om vi skulle göra två böcker om Hisingen. Men det hade känts konstigt, Hisingen är ju en helhet, så det blev en tjockare bok, säger byggnadsantikvarie Sanja Peter, projektledare för serien.

Hisingen utgör hälften av Göteborgs yta och har en fjärdedel av stadens invånare.

– Men det är inte bara arealen som gör Hisingen stort och extra, ön är så rik på kontraster – stora industrier och vildmark, öppna betesmarker och täta stadskvarter, säger Sanja Peter.

Förslag på 22 olika vandringar

Liksom i de tre tidigare böckerna är det hon själv, samt arkitekturprofessorn Clas Caldenby och arkitekten Einar Hansson som skrivit texterna. För bilderna svarar fotografen Claes G Svantesson.

Upptäck Hisingen är hela 130 sidor tjock och lämnar förslag till 22 vandringar på ön. Den första guideboken i serien, Upptäck Angered! Var på 50 sidor och hade sju vandringar.

– Formatet har växt för varje gång, men de kommande böckerna blir nog tunnare. Förmodligen handlar nästa om östra Göteborg, säger Sanja Peter.

Fotnot:
Upptäck Hisingen! kostar 60 kronor och finns att köpa på Stadsmuseet, bibliotek på Hisingen och i en del bokaffärer. Stadsmuseet har spontanrelease av boken och mingel i sin monter (C 04:41) på Bokmässan, klockan 17 på torsdagen.