Vägleder den som vill använda metoden. En fotodagbok om barnets första år blir både en kärleksgåva till barnet och en värdefull upplevelse för föräldern. Det är tankarna bakom Familjehuset Trädets mångåriga arbete med pedagogisk familjedokumentation. Nu sprider de metoden genom en ny bok.

På familjecentralen Familjehuset Trädet i Västra Frölunda har arbetet med pedagogisk familjedokumentation pågått sedan 2004. Det är ett arbetssätt de själva har tagit fram och vid det här laget har man haft ett par hundra småbarnsföräldrar på sina kurser.

1CEC_2.jpg
− Utifrån fotografier som föräldrarna har med sig på sitt barn får de göra en fotodagbok med text och bild. Det viktigaste är att tänka utifrån barnets perspektiv och vad barnet tycker om, säger Miriam Salomons, som är en av två pedagoger bakom metoden på Familjehuset Trädet.

Bevara minnen och umgås
Hon säger att det handlar om att dokumentera den tid som barnet själv inte har några minnen.

− Genom att ta barnets perspektiv får föräldrarna med sig ett synsätt som de kan ha nytta av även i andra situationer, säger Miriam Salomons.

Vinsterna för deltagarna är många. Utöver att få chansen att bevara sina och barnets minnen ges tillfälle att träffa andra föräldrar och att få en stunds utlopp för sin kreativitet.

− Vi rekryterar deltagarna genom de verksamheter som finns här på familjecentralen, som mödravården, barnhälsovården, öppna förskolan och kuratorerna, säger Miriam Salomons.

Stort intresse från andra
Hon och kollegan Irene Wistrand Petersson har vid flera tillfällen varit ute och föreläst om metoden och märkt av ett stort intresse från andra att ta del av hur de arbetar. Därför har de nu tagit fram en bok, en vägledning i hur man arbetar med pedagogisk familjedokumentation.

Boken heter ”Att arbeta med pedagogisk familjedokumentation – ett sätt att dokumentera det lilla barnets historia i text och bild”. Författare till boken är folkhälsovetaren Vibeke Bing i nära samarbete med Miriam Salomons och Irene Wistrand Persson.

3DCC.jpg

Foto: Miriam Salomons