"En utmaning att skriva" Malte Persson blev utsedd till årets brunnslockspoet 2021. Nu finns Maltes dikt på ett av brunnslocken utanför Göteborgs stadsbibliotek.

Malte Persson är årets brunnslockspoet.

Locket avtäcktes i samband med en invigningsceremoni där poeten själv berättade om sina tankar bakom dikten. Malte Persson beskriver att det har varit en utmaning att både skriva dikten efter ett tilldelat tema och på en begränsad yta.

– Jag ville skriva något som fungerar på gatan, det ska inte vara för krångligt och det ska hålla länge. Är det en dikt som kommer finnas kvar ett tag så är det ju den här, diktsamlingar tål inte mycket regn alls, säger Malte Persson.

Något annorlunda

Under invigningsceremonin talade Jens Thoms Ivarsson, konstnärlig ledare för Rain Gothenburg, om hur idén med brunnslockspoesi föddes.

Det hela började med att Jens fick frågan om han ville göra en illustration som sedan skulle gjutas på brunnslock. Det här såg Jens och hans medarbetare som en möjlighet att göra något annorlunda och då var just brunnslockspoesi en idé som stack ut.

– Poesi var en sak som vi inte hade sett tidigare. Det är ingen färdig bild, det är någonting som skapas i läsarens huvud, säger Jens Thoms Ivarsson.

Brunnslockspoesi sprider sig över Sverige

– De tidigare brunnslocken har blivit väldigt väl mottagna. Det fina mottagandet har faktiskt lett fram till att årets dikt inte bara kommer finnas på brunnslocket här i Göteborg, dikten kommer även att finnas på brunnslock i fem andra kommuner i Skåne.

– Nu har vi dessutom kontakt med ytterligare städer så den som blir årets brunnslockspoet kommer få äran att få sin dikt gjuten på brunnslock i flera städer runt om i Sverige, säger Jens Thoms Ivarsson.