På söndag den 8 mars får göteborgarna en ny chans att se de två berguvarna på Ullevi. Klockan 12 slår arenan upp Blå porten för alla som vill se en skymt av det ovanliga paret. Vid de två tidigare visningarna kom sammanlagt 250 personer.

Lennart Alexandersson, fastighetstekniker på Got Event, möter besökarna utanför Blå porten mot Levgrensvägen.

Sitter uppflugna på högtalarfästena

– Ett jätteunikt tillfälle att beskåda berguv. På dagarna brukar de sitta uppflugna vid högtalarfästena under taket, fullt synliga, säger han.

Det var för ett par månader sedan som det ovanliga gästerna upptäcktes. Och de verkar ha bestämt sig för att stanna.

– Vår vd tyckte att vi skulle ta hand om dem på bästa sätt. Nu har vi byggt ett bo på taket intill den södra pylonen. Om de får ungar är det en lugn och skyddad plats, säger Lennart Alexandersson.

Hoppas de flyttar till sitt nya bo snart

Hittills har uvarna inte visat något intresse för sin nya bostad. Men Lennart Alexandersson hoppas på inflyttning inom en snar framtid. I mitten av mars bör uvarna börja tänka på tillökning.

– Boet är väldigt fint. Vi har gjort en liten veranda och lagt sand i botten på en matta. Helt enligt expertisens råd, säger han.

Trycket från fågelskådare och allmänhet är stort. Hittills har berguvarna visats vid två tillfällen. Då kom 150 respektive 100 besökare, många utrustade med kikare för fågelskådarproffs.

Stor minskning av antalet duvor

Tack vare berguvarna har också mer oönskade besökare decimerats i antal.

– Duvorna har minskat otroligt mycket. Men uvarna äter också råttor och sorkar, säger Lennart Alexandersson.