Förra sommarens försök med musikkollo blev mycket uppskattat. Även barn som vanligtvis inte vågar ta plats stod mot slutet av veckan på scen som medlemmar i ett rockband. På lägerverksamheten i Göteborgs Stad känns det därför självklart med en fortsättning.

Barn och ungdomar från 7 år och uppåt som har en funktionsnedsättning eller någon form av social problematik får varje sommar chans att åka på kollo på någon av kommunens gårdar i Onsala, på Tjörn, Orust eller Bokenäset. Drygt 500 barn brukar varje år vara med på en eller två kolloveckor.

Förra året gjorde man på Runntången på Tjörn ett försök med musiktema, och det blev väldigt uppskattat av både barn och personal. Till sommaren blir det därför en fortsättning, den här gången på Stora Hals gård på Orust.

Uppträdande på biografen i Skärhamn

I år blir det två veckor med musikkollo. 18 barn kan vara med per vecka, och de delas in i tre grupper om sex barn vardera.

– De bildar ett rockband och tränar två timmar om dagen hela veckan. På lördagen har de ett uppträdande på biografen i Skärhamn. Vi gjorde det förra året och det var så häftigt. Barn som vanligtvis inte brukar ta för sig stod plötsligt på scen, berättar Helen Krantz som samordnar lägerverksamheten.

Intresset för mu sikkollot är större än antalet platser. För att fler barn ska få glädje av satsningen kommer man under musikkollo-veckorna också att ordna allsångskvällar, där alla barn på kollo-gårdarna på Tjörn och Orust får vara med.

”Det är på riktigt”

Att musikkollot blivit så populärt tror Helen Krantz till stor del beror på de två musikpedagoger som håller i det.

–De lägger sig på en nivå där alla blir bra. Barnen får vara med i ett band, och det är på riktigt. Det är en ljudtekniker som sköter ljudet och det är riktiga instrument. Och ledarna på kollot är också med, de ingår i bandet.

Fotnot:
Den som vill ansöka om att få åka på kollo ska vända sig till handläggaren i sin stadsdel.