”Som funktionär känner jag mig delaktig”. Träning fem dagar i veckan och möjlighet att jobba som funktionär vid idrottsevenemang. I augusti förra året öppnade en ny typ av daglig verksamhet i stadsdelen Centrum med fokus på idrott och föreningsliv. Nick Hadi har redan haft uppdrag som säkerhetsvakt vid flera idrottsevenemang.

– Det är ett ärofyllt uppdrag. Det har varit mitt ansvar att se till att inga obehöriga kommer in, säger Nick Hadi.

Senast var han säkerhetsvakt vid junior–VM i innebandy i Helsingborg. Han är också regelbundet funktionär åt ishockeylaget Frölunda Indians.

– När jag är funktionär känner jag mig delaktig, som en i gänget.

Någon form av träning varje dag
Idrottsplatsen är namnet på en ny daglig verksamhet i stadsdelen Centrum som riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism. Verksamheten startade så sent som i augusti förra året och är unik. Det är nämligen landets första dagliga verksamhet med idrottsinriktning.

– Åtminstone känner inte vi till att det finns något liknande någon annanstans i Sverige, säger Jonas Autio som är projektledare på Idrottsplatsen.

I korthet kan man säga att verksamheten består i att deltagarna själva får idrotta men också jobba med idrott. Det är någon form av träning varje dag, antingen styrketräning i gymmet eller rörlighets- och koordinationsträning utomhus eller i idrottshall.

På schemat står också en del vaktmästeri. Deltagarna har i uppgift att städa och göra enklare reparationer i den intilliggande idrottshallen. De torkar golv och städar omklädningsrum, toaletter och gym.
En viktig del är också att vara med vid olika idrottsevenemang. Det kan handla om att arrangera skolturneringar för elever på grund- och gymnasiesärskolan eller att vara funktionär vid större sportevenemang.

Bra arbetsuppgifter
Enligt Jonas Autio finns det två starka skäl till varför stadsdelen startade en daglig verksamhet med idrottsinriktning.

– Dels är idrott ett stort intresse hos den här målgruppen. Dels är idrottsrörelsen och idrottsföreningarna en bra arbetsplats för den här gruppen av människor eftersom arbetsuppgifterna lämpar sig bra. Det är inte samma press och stress som i vanliga yrkeslivet, säger Jonas Autio.

– Och det kräver ingen högre utbildning. Arbetsuppgifterna kan vara att hämta vatten till spelarna eller att muntra upp dem, inflikar Nick Hadi som fick en hjärnskada när han var fyra månader, vilket gör att han har vissa talsvårigheter och kan få epileptiska anfall.

”Många som står i kö”
Den dagliga verksamheten är, trots att den drivs av stadsdelen Centrum, förlagd till Kvibergs Park. Det är här som stadens idrottscentrum håller på att växa fram. Här finns många idrottsföreningar, flera skolor med idrottsprofil och här byggs Nordens största multisportarena.

Nick Hadi är en av åtta deltagare. Till hösten förväntas deltagarantalet dubbleras i och med att verksamheten flyttar till större lokaler på området.

– Det är många som står i kö och vill komma hit till oss, säger Jonas Autio.

Under det senaste halvåret har Nick Hadi, genom Idrottsplatsen, fått möjlighet att vara funktionär både vid innebandy-VM i Göteborg och på junior-VM i innebandy i Helsingborg.

Delaktig som funktionär
Som funktionär för Frölunda Indians hjälper han till vid varje hemmamatch. Hans uppgift är bland annat att lägga fram klappor på stolarna, sälja autografbilder och dela ut reklam.

– Jag hjälper till med smådetaljer, men de är viktiga för att publiken ska bli nöjd med servicen.

Något betalt får han inte men han ser matcherna gratis och får dessutom en kupong att köpa mat för på arenan. Och så finns det fler positiva saker med att vara funktionär.

– Jag är oftast på plats två timmar innan matchen börjar. Då får jag se saker som publiken normalt inte får se. Som när materialaren som har hand om spelarnas utrustning lägger in grejer i båset eller någon spelare står och pysslar med sin klubba.

I slutet av juni deltar Nick Hadi troligtvis som funktionär vid ytterligare ett evenemang, nämligen Volvo Ocean Race.

– Jag har blivit tillfrågad och sagt ja fast jag inte riktigt är någon båtmänniska, säger Nick Hadi och ler brett.

6C6C.jpg

I Idrottsplatsens verksamhet ingår någon form av träning varje dag.