Öppen för alla. Fredag 24 april invigs Bagarn’s, en ny mötesplats i hjärtat av Gamlestaden. På kvällarna kommer de före detta bagerilokalerna vara öppna för unga. Därutöver finns utrymme för lite vad som helst. ”Vi vill att lokalen ska nyttjas så mycket som möjligt och stänger inte dörren för någon.” säger Cecilia Zachrisson, fritidskonsulent.

Fritidsverksamheten i Gamlestaden har under de senaste åren hyrt in sig på lite olika ställen runt Brahegatan. Nu har de åter en egen lokal, i en nyrenoverad del av medborgarhuset som längre tillbaka rymde ett bageri.

– Det är en grymt fin lokal, öppen med stora fönster. Utanför finns en fin innergård, där det nog kan bli väldigt levande på vår, sommar och höst. Dessutom finns samlingslokaler i medborgarhuset alldeles intill, där man kan göra stora arrangemang, säger Cecilia Zachrisson.

Vill låta innehållet växa fram
I nuläget finns en replokal, en studio och lite cafémöbler i lokalerna. Men personalen på kultur och fritid har medvetet låtit flera rum stå tomma.

– Allt behöver inte vara färdigt med en gång. Vi har köpt lite möbler för att ha något att börja med. Nu när vi väl är inne i huset fyller vi resten ihop med våra brukare.

Fritidsverksamheten kommer vara igång 15-21 tisdag, onsdag, torsdag och 15-22 på lördagar. På måndagar mellan 15-17 är ungdomar välkomna på idécafé.

– Då kan man komma in om man har idéer, antingen om vår lokal eller om andra saker man vill göra. Vi har lite olika potter pengar som man kan söka ur. Det kan vara vad som helst, tidigare har det varit till exempel badresor, diskon, festivaler och matlagning, säger Cecilia Zachrisson.

Under våren kommer det även vara ett par stormöten, där alla som bor i stadsdelen är välkomna med förslag.

– Vårt mål är att lokalen ska nyttjas så mycket som möjligt. Fritidsverksamheten sker mest på eftermiddagar och kvällar, så det innebär att det fina huset står tomt från morgon till eftermiddag.

Öppet för alla åldrar
Både föreningar och enskilda personer är välkomna att ta initiativ. Cecilia Zachrisson ser framför sig att lokalen skulle passa exempelvis som mötesplats för föräldralediga, för äldre eller för gemensam matlagning på dagtid.

– Förhoppningen är att vi ska ha en verksamhet som passar många åldersgrupper i Gamlestaden.

Invigningen fredag 24 april inleds i vuxen stil med kaffe och snittar på eftermiddagen. Framemot kvällen höjs volymen, med uppträdanden av lokala hiphopartister och graffitimåleri.

Sanningen att säga slogs dörrarna till Bagarn´s upp redan lördag 18 april, för en klädbytardag i samarbete med Naturskyddsföreningen.

– Det var jätteroligt och funkade väldigt bra, det var duktiga ungdomar som jobbade. Folk kom från hela Göteborg och det var kö på innergården. Vi räknade till 600-700 besökare och 2 500 plagg som bytte ägare, säger Cecilia Zachrisson.