"Hur man trollar med knäna" är arbetsnamnet på en ny handbok för unga om hur man kan förverkliga idéer och genomföra projekt och arrangemang. Att starta en förening eller arrangera en festival behöver inte vara svårt. Men det kan vara bra med lite hjälp på vägen.

Boken planeras komma ut efter årsskiftet, både på internet och i tryckt form. Projektledare för boken och en av författarna är Carin Sjöström-Greenwood.

Behövde mer hjälp

– Tanken är att erbjuda något matnyttigt, en handbok, men också att inspirera ungdomar till att göra saker, att förverkliga sina idéer och försöka påverka, säger Carin.

555A.jpgHon har många års erfarenhet av arbete med festivaler och arrangemang, både i England och i Sverige.

Ett uppdrag var att arbeta med TUGG, Tryggare med Unga för Gemenskapen i Göteborg, som ägde rum i oktober förra året. Genom olika aktiviteter som musik, dans, teater, seminarier, föreläsningar, filmer, workshops och utställningar som ungdomarna själva tillsammans med vuxna stod för, diskuterades ungdomars bilder och åsikter kring trygghet i den egna staden.

”Har till uppgift att hjälpa”

– Vi hade hoppats att TUGG skulle vara början till något som skulle växa och frodas. Men vi såg också att det behövdes mer hjälp för ungdomar som vill formulera en idé och gå vidare med den, säger Carin.

Sagt och gjort. I handboken har 18-åriga Lena Kulin gjort tre inledande intervjuer med tre grupper av ungdomar som är exempel på hur man kan omsätta sina idéer i verkligheten (se artiklar här intill). Carin har författat de andra avsnitten.

Tips och råd handlar om hur man tar kontakt med media, hur man söker tillstånd och mycket annat. Tredje delen är en katalog över var man kan få hjälp och stöd.

– För det finns många människor och organisationer som faktiskt har till uppgift att hjälpa till. Det gäller bara att hitta dem, säger Carin. Här listas kommunala förvaltningar, föreningar och organisationer. Ungdomssatsningen, med sina åtta hus för ungdomar mellan 16 och 20 år runt om i stan, får stort utrymme.

– Vi hoppas att boken ska kunna spridas bland annat via dem, säger Carin, som har gjort boken på uppdrag av Tryggare och Mänskligare Göteborg.

Fotnot:
Handboken kan också beställas via lillemor.andersson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer om unga i Göteborg i senaste numret av Vårt Göteborg som utkommer på fredag 10 och lördag 11 december. Tidningen finns också som pdf-fil här .