Grönare, vackrare och tryggare. Första spadtaget har tagits till nya mötesplatsen ”Youngered” utanför aktivitetsstråket vid Kulturatom utanför Angereds gymnasiet. Den nya ytan ska öka tryggheten och trivseln. Redan i december ska allt vara klart.

Parkeringsplatser och buskar har börjat brytas loss och innan året är slut ska området mellan huset och vägen vara en ny mötesplats. Mer färg, träd och olika typer av sittplatser, en basketkorg, grillplats, odlingsmöjligheter med mera ska göra platsen tryggare. Platsen är i dag ett populärt ställe för ungdomar att träffas men ska nu bli mer användbar och trevligare för alla.

– Det ska bli grönare och vackrare, men också dra till sig mer aktiviteter. Då ökar tryggheten. Det har känts otryggt och mörkt på platsen förut, säger Eva Looström, metodutvecklare för Unga påverkar i Angered.

I samarbete med unga stadsutvecklare
Mötesplatsen utanför byggnaden – som bland annat rymmer Angeredsgymnasiet, Kulturatom, kulturskolan och boxningsklubben – blir även ett tydligare stråk som kopplar samman centrum med Angered arena.

Projektet har skett tillsammans med unga stadsutvecklare, en sju personer stor arbetsgrupp som bildats ur stadsdelens ungdomsråd. Ungdomarna fick frågan från en av cheferna i huset om de kunde titta på hur mötesplatsen längs huskroppen kunde bli bättre. De har intervjuat människor i området och på fritidsgården för att kunna ta fram en plan. Resultatet blev mötesplatsen ”Youngered”.

Snabb byggstart
Projektet ingår i Trygg, vacker stads projekt ”Trygghetsarbete i stadsdelarna”.

– Det känns bra att kunna gå från tanke till verklighet. Det här är inflytande på riktigt, säger Mohammed Smesem, som är en av dem som jobbat med ”Youngered”.

Första mötet om projektet hölls i februari i år.

– Och nu gräver de, det är rekordsnabbt, säger Eva Looström.

4D42.jpg