Parfym är inte bara en doft. Minst lika viktigt för upplevelsen är hur förpackningen – flaskan – är designad. Nu visar Röhsska museet både klassisk och nyskapad parfymkonst.

Utställningen heter kort och gott Parfym och har vernissage på tisdagen. Här visas 1900-talsklassiker som Chanel No 5 och Guerlains Shalimar från 1925, men också nya CK One, formgiven av den svenska designern Malin Ericson, verksam i New York.

Hon kommer till Röhsska under våren för att medverka i en parfymkväll på temat parfymförpackningar.

2000 år gamla parfymflaskor

Tonvikten i utställningen ligger på 1900-talets parfymförpackningar som designobjekt och varumärkesbärare, men också äldre tiders förpackningar presenteras.

Ur samlingarna visas bland annat 2000 år gamla parfymflaskor från östra medelhavsområdet och även inlånade flakonger (fantasifullt utformade och dekorerade parfymflaskor) från europeiskt 1600- 1700- och 1800-tal.

Ett nytillskott i Röhsska museets samlingar är Agonist, en parfym i begränsad upplaga, där formgivarna samarbetar med NK.

– Doften har hämtat inspiration från det nordiska med undertoner som begär, passion och svartsjuka, berättar stylisten Christine Gustafsson..

”Upphöjd och insvept i dunkel, förblindad av svartsjuka”

Agonist börjadei våras som ett visuellt koncept i Niclas Lydeens examensarbete på Högskolan för Design och Konsthantverk, i samarbete med Christine Gustafsson, och har nu slutförts.

Doften har tagits fram i samarbete med en doftexpert i den franska parfymstaden Grasse och glaskonstnärinnan Åsa Jungnelius har skapat glasdelen i förpackningen.

Hon beskriver den på följande sätt: ”Doften ligger dold i en svart droppe, upphöjd och insvept i dunkel, förblindad av svartsjuka. Den transparenta glasmassan pöser över kanten – likt ett vapen nuddar du min hud.”

Utställningen pågår till och med 12 januari.