Störst i stan. Göteborgs största näridrottsplats invigdes på fredagen i Gamlestaden, med hjälp av friidrottsstjärnan Robert Kronberg, uppvuxen i stadsdelen. Här kan alla göteborgare spontanidrotta.

Den nya idrottsplatsen ligger vid Gamlestadsvallen, nära Nylöseskolan, är alltså ovanligt stor och består av många delar: Fotbolls/basketplan, utegym, hinderbana, klätterblock, boulebana och skejtpark. Senare i höst står en 11-manna konstgräsplan färdig.

”Kärt barn har många namn”
I Göteborg finns liknande idrottsplatser på minst ett 20-tal ställen. De brukar kallas näridrottsplatser, men i Gamlestaden kallas den spontanidrottsplats.

– Kärt barn har många namn. Vi tycker att spontanidrottsplats låter lite roligare, säger Andreas Flygare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

– Både näridrottsplats och spontanidrottsplats speglar ju vad det är för nåt.

Men vi vill trycka på att den inte bara är till för närboende, utan man kan komma spontant från hela Göteborg och ha glädje av den här anläggningen.

– Här finns nåt för alla åldrar, från fem år och uppåt. Här är inga planer bokningsbara, men det finns fotbollsplaner vid sidan om som går att boka, säger Andreas Flygare.

Externa bidragsgivare
Idrottsplatsen har kostat fyra miljoner kronor att bygga. Göteborgs Stad står för hälften medan privata intressenter, främst fastighetsägare i Gamlestaden, står för den andra hälften.

– De flesta andra näridrottsplatser i Göteborg är finansierade på samma sätt, men här har vi lyckats bättre än tidigare med att få externa bidragsgivare, säger Andreas Flygare.

Robert Kronberg är uppvuxen ett stenkast från platsen och medverkade vid invigningen.

– Jag hängde på denna platsen under hela min uppväxt, säger Robert Kronberg.

Nio samarbetsparter
– Jag spelade fotboll med Götaholm och vi spelade spontanfotboll mellan lag från de olika gårdarna. Det var när vi hade friidrottstävlingar mellan skolorna som jag kom på att jag ville göra allt för att bli bäst.

– Så den här platsen har betytt mycket för mig. Spontanidrottsplatsen har blivit jättefin, och jag hoppas att den kommer att betyda ännu mer för dem som växer upp i Gamlestaden idag, säger Robert Kronberg.

Invigningen bestod av att företrädare för alla samarbetsparter – nio stycken – sparkade varsin fotboll ut i publiken.