400 kvadrat på Blåsvädersgatan. Nu får södra Biskopsgården en ungdomsverksamhet för 16–20-åringar. Den invigs på fredagen vid Vårväderstorget, där ungdomar och föreningar kan ordna konserter, dans och andra aktiviteter. ”Det här blir ungdomarnas egen arena”, säger fritidsassistent Michell Alfredsson.

– De har själva varit med från scratch, från att välja inriktning på verksamheten till att välja möbler och färger. Alltihop bygger på delaktighet.

Namntävling på invigningskvällen
Biskopsgården har ett nytt ungdomsråd med fem personer som har varit med i den processen. Och det har även en aktivitets- och inredningsgrupp med fyra tjejer och fyra killar från Biskopsgården.

Än så länge har den nya lokalen inget namn.

– Vi ska ordna en namntävling under invigningen, så vi får se vad det blir, säger Michell Alfredsson.

Den nya ungdomslokalen ligger på Blåsvädersgatan 1 vid Vårväderstorget. Den är 400 kvadratmeter stor och uppdelad på ett stort allrum för max 150 personer och två konferenslokaler som kan bokas av föreningar för möten.

Karate och dans
– I allrummet finns högtalare, speglar för dans och man kan ordna karate eller konserter där. Och den kan användas som en mindre gymnastiksal, säger Michell Alfredsson.

Han är glad åt att södra Biskopsgården äntligen får en fritidsverksamhet för de något äldre ungdomarna.

– Här finns ju Vårvindens fritidsgård, men den vänder sig till mellanstadie- och högstadieelever. Vår målgrupp är 16–20–åringarna.

Den nya lokalen kommer att vara öppen för allmänheten torsdagar och fredagar klockan 17 till 23.

Prova på-kvällar på onsdagar
På onsdagar klockan 18 till 20 blir det ”prova på-kvällar”, där ungdomar får se vad föreningslivet har att erbjuda.

– Varje vecka kommer en ny förening, det kan vara capoeira, MMA, schack eller breakdance, säger Michell Alfredsson.

Resten av veckan blir det riktad verksamhet.

– Det kan vara allt från möte med ungdomsrådet till utomhusaktiviteter med fiske- och friluftsgruppen, säger Michell Alfredsson.