"En plats att röra sig och vara aktiv på". Lek, rörelse, träning och vardagsmotion. Det är premisserna för en ny typ av aktivitetsyta som byggs på fyra platser i Göteborg i år. Nu är ytan i Länsmansgården klar.  

På den sprillans nya aktivitetsytan i Länsmansgården finns utegym, hinderbana både för barn och vuxna, löparbana och en scen. Senare i juni blir också en streetbasketplan klar.

Aktivitetsytan i Länsmansgården är en av fyra i samma stil som byggs av idrotts- och föreningsförvaltningen. Senare i juni kommer en yta i Biskopsgården stå klar och under hösten en i Tynnered respektive i Bergsjön.

Ytorna byggs i socioekonomiskt utsatta områden där man ser att människor är mindre aktiva vilket leder till sämre hälsa. De är placerade där det rör sig många barn och unga till exempel i parker och nära skolor. Förhoppningen är att ytorna ska uppmuntra fler till att röra på sig mer. Det är gratis, ingen föranmälan behövs och det är öppet för alla – alltid.

– På aktivitetsytorna finns det någonting för alla – oavsett träningsvana, ålder eller funktionsvariation. Vare sig man vill träna sig svettig i utegymmet eller ta en promenad på löparbanan med rullatorn så är det en plats att röra sig och vara aktiv på, säger Sam Brinkenbro på idrotts- och föreningsförvaltningen som jobbat med utformningen av aktivitetsytorna.

Göteborgs Stad + Generation Pep = Sant

Både ytan i Länsmansgården och den i Biskopsgården är inte bara aktivitetsytor utan också Pep-parker. Det innebär att de ingår i konceptet skapat av organisationen Generation Pep som ger barn, unga och vuxna inspiration och förutsättningar till lek, rörelse och vardagsmotion.

Foto: Joanna Klasén

I måndags, den 7 juni invigdes ytan av klass tre från Nya Skolan Länsmansgården vilket blev en stor succé. Klassen fick testa ytan tillsammans med Carolina Klüft och Mustafa ”Musse” Mohamed från Generation Pep. Kämpaglädjen var stor och flera av eleverna planerade att komma tillbaka när skoldagen var slut.