Invigs av Klas Bergling. Psykisk ohälsa och kreativt skapande lyfts i den nya utställningen Att bli synlig på Milleniumplatsen i Göteborg. Den invigs på fredag 28 oktober av Klas Bergling, grundare av Tim Bergling foundation. 

Konstnärerna som ställer ut är i olika åldrar och de är från alla stadsdelar i Göteborg. 25-30 av dem har varit i konstateljéerna på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De finns i närheten av de psykiatriska vårdavdelningarna och är till för inneliggande patienter. Genom utställningen Att bli synlig når konstverken ut till en bred publik.

– Låt oss prata om konst och hälsa. Att bli synlig är ett bra begrepp för ofta är konstnärerna som vi har i ateljéerna osynliga, eller kan känna sig osynliga. Men när vi målar tillsammans blir de synliga, säger Stefan Karlsson, konstnär i konstateljéerna på Psykiatri Affektiva på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mål att bryta stigmat

 Att bli synlig invigs den 28 oktober klockan 18 av Klas Bergling som är pappa till bortgångne Tim Bergling, även känd som Avicii. Det blir poesi av Lina Ekdahl och Yasmin Omar och musike med kören Hellmans drengar. Klockan 13-14 samma dag är det ett samtal kring psykisk ohälsa och kreativt skapande inom psykiatrin, det hålls i Kristallfoajén på Stora teatern.

– Att vara en attraktiv destination är en välmående stad, ett mål med utställningen är att bryta stigmat kring psykisk ohälsa och lyfta konstens betydelse. Det stärker Göteborg som en hållbar stad och öppen för världen, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co.

Att bli synlig ingår i Hela stadens galleri. Det är en del av Göteborgs Stads 400-årsjubileum som under 2022 fokuserar på hälsa.