Göteborgs nya fotbollsarena ska heta Gamla Ullevi. Det blev klart på onsdagen när kommunstyrelsen godkände Sture Alléns förslag.

”Det är min övertygelse att den snart färdiga arena där så många viktiga matcher kommer att spelas skall föra namntraditionen med Ullevi vidare”, skriver Sture Allén i förslaget till kommunstyrelsen och fortsätter:

”Man har i snart hundra år ’gått på Ullevi’ respektive spelat matcher där och vill säkert fortstätta med det”.

Många skickade in namnförslag

Det var den 10 september som Sture Allén fick kommunstyrelsens uppdrag att utreda namnfrågan för den nya arenan.

Till sin hjälp har han haft en stödgrupp bestående av namnberedningens ordförande Jörgen Linder, vice ordförande Lars O. Carlsson, Birgitta L-Öfverholm, chef för Göteborg & Co:s näringslivsgrupp och Lars Ranäng från Göteborgsalliansen.

Många göteborgare har känt sig kallade att bidra med namnförslag, Sture Allén har fått in ett hundratal, både brevledes, via mail och telefon och genom radio och tv

De flesta är smeknamn och ordvitsar. Många har handlat om att namnge arenan efter kända fotbollsspelare som Svarte Filip, Gunnar Gren, Glenn Hysén eller Pia Sundhage. Andra förslag är Gårda arena, Göteborgsvallen, Edens lustgård och Göteborgen. Ytterligare andra har fornnordisk anknytning som Ranevi och Odensborg.

”En värdig Göteborgsknorr”

”Att den större arenan skall ha kvar sitt namn Ullevi menar jag är synnerligen önskvärt. I marknadsföringen är det ju ingen svårighet att förknippa anläggningen med Göteborg”, skriver Sture Allén.

”I det läget måste alltså den nu aktuella arenan markeras på ett skiljaktigt sätt. En värdig Göteborgsknorr skulle då vara att döpa detta nya Ullevi till Gamla Ullevi”, avslutar han och nämner Manchester Uniteds hemmaplan Old Trafford som exempel på hur om- och nybyggda arenor har fått behålla sitt gamla namn.

1758.jpg

En oktoberbild från det pågående arbetet med planen. Foto: Higabgruppen