Bronsbysten Karl Gerhard av Carina Ari i Lorensbergsparken är försvunnen. Likaså en bronsplakett utanför Stadshuset vid Gustaf Adolfs torg. På park- och naturförvaltningen misstänker man att det är bronstjuvar som varit i farten och nu polisanmält de båda stölderna.

Det var i veckan som en privatperson upptäckte att Karl Gerhard-bysten inte fanns på plats i Lorensbergsparken. Veckan dessförinnan anmälde en tjänsteman på kulturförvaltningen att en bronsplakett försvunnit från Gustav Adolfs Torg.

Det är inte första gången som offentliga konstverk i brons försvinner. Under 2007 stals bland andra Badresorna till Askim vid Linnéplatsen och Johan Fredrik Carpelan i Kungsparken.

Karl Gerhard borta för tredje gången

– Vi misstänker också denna gång att de som stulit konstverken varit ute efter bronset, säger Ingmar Leander, planeringsledare på park- och naturförvaltningen.

Det är inte mindre än tredje gången som Karl Gerhards byst försvunnit. De två tidigare gångerna har konstverket återfunnits. Ena gången hittades den i ett buskage och andra gången i bakluckan på en bil.

Åke Jönssons omtyckta bronsskulptur Myran stals från Tuve torg 2005 men återfanns senare i Arendal.