Klippsprånget, Övre Dammen eller Bergvattnet? Vilket namn passar egentligen åt den övre av Slottsskogens nya dammar? Det kan göteborgarna vara med och avgöra i en namntävling. På Slottsskogens dag den 20 maj ska den nya dammen vara klar. Då firas också att den andra delen av parkens vattenprojekt snart är i hamn.

Stora och Lilla dammen är namn på två av Slottsskogens dammar. Men nog finns det ett mer spännande namn åt den nya dammen uppe på Säldammsbackens krön. Kom med förslag! På Slottsskogens dag har du chansen, och Park- och naturförvaltningen tar emot namnförslag ända fram till den 17 juni.

Och apropå namn, dagen till ära kan man också göra en tur i parken och studera de nya namnen på en del av parkens vägar. Så nu kan vi ses vid Dufvas backe eller ha picknick på Björngårdsängen.

Cirkeln är sluten

Den andra etappen av vattenprojektet sammanbinder de nya vattenvägarna. Vattenflödet börjar uppe på Säldammsbacken och leds via vattentrappor ner till Alpdammen för att sedan försvinna i en kulvert ner till Stora Dammen.

5EA6.jpgEfter att ha fått dammens annars stillastående vatten att sakta virvla runt, leds det via ytterligare en kulvert till Karlsrodammen och Fågeldammen vid Linneplatsen.

Där pumpas vattnet upp till Lilla Dammen och rinner därefter söderut, i en ny, slingrande vattenfåra på Björngårdsängen (det nya namnet på den stora gräsplanen nedanför Björngårdsvillan) för att åter förena sig med Stora Dammen.

Därmed är cirkeln sluten i ett system med porlande vatten i en stor del av parken. Insatserna väntas bli uppskattade, inte minst av parkens alla solbadare som heta dagar kan känna hur vattnet svalkar luften.

På lektioner i naturen finns också mycket att lära av det porlande vattnet i ett kretslopp.

Lättare orientera sig

På Slottsskogens dag firas också att många av parkens vägar har fått namn. Källorna är äldre kartor och skrifter i parken.

Namn ger karaktär och påminner om gångna tider, samtidigt som det blir lättare att orientera sig i parken. Flanerar man på vägen från Linnéplatsen till Stora Dammen tar man en tur på Slottsskogspromenaden.

Sträckan från Stora Dammen utmed spårvagnspåret heter Fågeldammsvägen, gångvägen runt djurhägnen Dovhjortstigen. Plantskolevägen, sträckan från Säldammsbacken till Hålekärrsgatan, har fått namn efter den plantskola som en gång låg på de gröna ängarna. På Dufvas backe fanns en dansbana.

Där spelade Johannes Dufva i början av 1900-talet. Stället var populärt och dansade gjorde man på gräsmattan. Idag används området för ponnyridning.

Björn Hedvall, initiativtagare till Observatoriet, har gett namn åt den lilla vägen från August Kobbs stig till Observatoriet i parkens norra del.

På Slottsskogens dag 20 maj kan man också gå en tipspromenad längs den två kilometer långa vattenleden. Och så blir det barnteater på scenen vid Björngårdsvillan. Landskapstugorna är öppna för visning och i Barnens Zoo berättar djurskötarna om sina ”små telningar”.

Frukost i det gröna

Arrangemanget varar mellan klockan 11.00–14.00. Men innan dess har säkert en och annan morgonpigg flanör hunnit med Gökottan, en tradition som också inträffar denna dag, Kristi himmelfärdsdag.

En tidig frukost i Slottsskogen slår det mesta, idag precis som förr i tiden då man ”övernattade i buskar, backar och på ängera i den första sommarnattens sötma”.

Tävlingsregler

Var med och lämna förslag på namn åt den nya dammen på Säldammsbackens krön!

Skicka ditt namnförslag senast 17 juni 2004 till:

Göteborgs Stad, Park- och naturförvaltningen, Box 177,
401 22 GÖTEBORG
eller maila till: dopdammen@ponf.goteborg.se

Förslagen presenteras för en jury. Det vinnande förslaget offentliggörs i september 2004.

I juryn ingår Carl-Axel Silow, ordförande i park- och naturnämnden, Rocio Fernández, vice ordförande i park- och naturnämnden, Jörgen Linder, ordförande i namnberedningen, Reinhardt Ziegler, chef för Slottsskogen samt författaren Viveca Lärn.