Stadsmuseet i Göteborg har haft 125.000 besökare de senaste elva månaderna, 12.000 fler än samma tid året före. En viktig förklaring är utställningen Kontrast – Göteborg i bilder. Här har museet med nya grepp lyckats locka nya grupper, till exempel invandrare och ungdomar.

– Vi vill bredda vårt publikunderlag och det är jag säker på att Kontrast har gjort, säger Ingrid Lomfors, chef för Stadsmuseet.

Kontrast invigdes på Kulturnatta i oktober 2006 – med en rekordpublik på 6.000 personer – och stängde den gångna helgen. Under delar av den tiden har även Stadsmuseets stora utställning om Sverige och Förintelsen varit öppen. Eftersom man inte mäter vilka besökare som ser vilka utställningar, är det oklart vilken av dem som mest bidragit till det ökade besöksantalet.

Samverkan med andra

Men Ingrid Lomfors tror att den satsningen i Kontrast på att samverka med grupper utanför museet – Konstepidemin, Kullaviksskolan, fria konstnärer och SFI (Svenska för invandrare) har lockat nya besöksgrupper.

Basen i Kontrast var hundratals bilder från det gamla Göteborg, men de kompletterades med nya verk för att skapa en ram till det gamla.

– Vi hade videoinspelade berättelser med nyanlända invandrare som gav oss sina intryck av Göteborg, en väldigt intressant kontrast till de historiska bilderna. På så sätt fick vi in helt nya röster och invandrarna stod för en viktig del av utställningen, säger Ingrid Lomfors.

Satsar på nya grupper

Även unga konstnärer har – med installationer, fotografier och montage – bidragit till ramen utanför de gamla bilderna.

– Där handlar det om människor som inte varit så mycket på Stadsmuseet och inte tidigare samverkat med en gammal kulturhistorisk institution, det har också genererat nya grupper till oss, säger Ingrid Lomfors.

Att utställningen invigdes av mode- och trendskribenten Ebba von Sydow och att museet haft visningar på lördagarna med nya guider – till exempel invandrarna och de unga konstnärerna själva – har också bidragit, tror Ingrid Lomfors.

Ny satsning i höst

– Vi ska absolut fortsätta på den inslagna vägen. Nu jobbar vi hårt på ungefär samma sätt med höstens utställning om hem och hemlöshet. Där har vi med många föreningar, studenter, hemlösa och hjälporganisationer i hela produktionsfasen.

– Och där kommer vi att ha en helt ny typ av formgivning som aldrig tidigare skådats i det här husets 150-åriga historia, lovar Ingrid Lomfors.

Den utställningen öppnar 31 oktober.

Hittills i år, till och med augusti, har Stadsmuseet haft 88.500 besökare, vilket är 4.000 fler än samma period förra året.

Fotnot:
I siffran 125.000 besökare ingår inte den traditionella julmarknaden, som lockade 35.000 personer.