Flera hundra körsångare från hela landet samlas i staden under helgen för att sjunga, lyssna och lära. Det är Göteborg körfestival som anordnas för första gången.Även den lyssnande allmänheten får chansen att njuta av välljudet – och den som vågar kan bli körsångare själv.

Det är ett brett program av konserter, workshops och sångövningar som arrangerande Göteborg&Co satt samman för att locka Sångarsverige till staden andra helgen i juni.

Ett evenemang som enligt planerna ska bli årligen återkommande.

Alla konserter är gratis

– Vi har arbetat med den här idén under flera år. Nu har vi skapat en brokig blandning till program som vi hoppas ska ge mersmak både för deltagare och publik, säger projektledaren Ulf Sollin på Göteborg & Co.

Evenemanget har framför allt lockat enskilda körsångare. Omkring 400 deltagare från 210 olika körer har anmält sig till festivalen. Därtill deltar omkring 15 hela körer, varav nästan hälften ger konserter under de tre festivaldagarna.

Många av programpunkterna är öppna för allmänheten och alla konserter är gratis. Ulf Sollin vill särskilt nämna två höjdpunkter i programmet:

– Dels körkonserten på Götaplatsen på lördag kväll med start klockan 18. Då medverkar samtliga deltagande sångare i vad som fått namnet Stora Festivalkören. Den leds av Karin Eklund, förra året utsedd till Årets körledare i Sverige, berättar Ulf Sollin.

Konstmuseets trappa är scen

Körkonserten, som har barnboksförfattaren Sören Olsson (Bert och Sune-böckerna) som konferencier, utmynnar efter drygt en timmas sång i en programpunkt kallad Festival-skval, med sångensemblen Amanda.

– Allt sker under bar himmel, med Konstmuseets trappa som scen. Det kommer att bli en mycket speciell upplevelse, kan jag utlova.

Ulf Sollin vill också lyfta fram söndagens allsångskonsert på Frihamnpiren, under ledning av Robert Sund, till vardags bland annat dirigent för manskören Orphei Drängar.
Vid samma tillfälle hålls även en gospelkonsert med kören Solid Gospel, under ledning av Malin Abrahamsson.

Samlas till ”engångskör”

– Där hoppas vi fånga upp en del av publiken som kommer för att titta på Ostindiefararen, säger Ulf Sollin.

För den som inte vill nöja sig med allsång finns chansen att pröva på som körsångare. I Bältesspännarparken på lördag förmiddag arrangeras ett ”Singers corner”, där körnoviser kan få sin sångröst klassad. Klockan 14 på eftermiddagen samlas sedan de villiga till en ”engångskör” för en sångstund på Artisten.